Un informe denuncia casos de professors que imparteixen classes en castellà a Catalunya "contra la legalitat"

L'anàlisi sobre la situació de la llengua catalana 2014 alerta sobre el retrocés en l'ús social del català

L'ús del català com a llengua habitual a Catalunya fa un pas enrere. Aquesta és la principal conclusió de l''Informe sobre la situació de la llengua catalana 2014', presentat a Barcelona aquest dilluns. Les dades aportades per la Xarxa CRUSCAT constaten, a més, l'augment de la "pressió jurídica contra el català" en l'àmbit educatiu. Amb tot, si els darrers anys la perspectiva en clau del conjunt del domini lingüístic era negativa, els recents canvis polítics a les Illes Balears i al País Valencià fan augurar temps millors en el "lent camí cap a la normalització".

Segons ha destacat el seu principal responsable, Miquel Àngel Pradilla (director de la Xarxa CRUSCAT de l'IEC), si bé les aptituds lingüístiques envers la llengua milloren (comprensió de la llengua, capacitat de parlar-la), l'ús social no es correspon amb aquests índexs. El català "no perd terreny entre els parlants nadius", apunta l'estudi, però té dificultats per atraure parlants entre "el col·lectiu nouvingut" i s'allunya de l'objectiu de "fer del català la llengua de cohesió grupal.

Classes en castellà "quan no toca"

Entrant en l'àmbit educatiu, Miquel Àngel Pradilla ha denunciat una realitat sobre la qual, ha assegurat, la societat "s'ha posat una bena als ulls". Pradilla ha afirmat tenir coneixement que a Catalunya hi ha casos de centres educatius on alguns professors "imparteixen classes en castellà, contravenint la legislació vigent". "Estem parlant, ras i curt, de professorat que fa classes en castellà quan no li tocaria", ha insistit.

"Tot i que manca un estudi sistemàtic –ha admès–, a l'escola catalana a poc a poc s'ha anat veient que la presència de la llengua castellana és molt més important del que pensem", ha insistit. En aquest sentit, Pradilla ha apuntat que la immersió lingüística no funciona com un bloc sinó que presenta uns usos molt matisats, i que "si es vol canviar la realitat sociolingüística s'ha de fer des d'una anàlisi acurada".

Actualment, la xifra general de residents a la " comunitat lingüística catalana" (tot el domini lingüístic) és de 13,5 milions de persones, un 90,8% de les quals afirma entendre la llengua. Un 64,3% la sap parlar, un 70,5% la llegeix i un 46% la sap escriure.

 

Més continguts de