Abusos a l'Església

Denuncien per abusos sexuals el capellà encarregat de l’arxiu diocesà de Tarragona

Els fets van passar fa 20 anys i ara l'arquebisbat ha dut el cas a la Fiscalia i el portarà al Vaticà

4 min
Arquebisbat Tarragona . Silvia Jardí / ACN

Barcelona"Què amaga l’Església?", li preguntaven en una entrevista a TV3 a mossèn Manuel Fuentes, canonge arxiver de la catedral de Tarragona i director de l’arxiu històric arxidiocesà tarragoní. Els arxius i les biblioteques descobreixen "alguns secrets" i permeten demostrar que "altres no hi són", responia ell. Fuentes era l’encarregat de custodiar els secrets de l’església tarragonina. Avui, el seu propi secret, que portava més de dues dècades amagant, també s’ha revelat.

L’arquebisbat de Tarragona ha dut aquest matí a la Fiscalia els presumptes abusos sexuals que mossèn Fuentes va cometre fa vint anys. Després de culminar l’informe intern que s’ha dut a terme durant l’últim mes i mig, el cas es remetrà al Vaticà, que ja és coneixedor de l'assumpte, en els propers dies. Dimecres el responsable de l’oficina d’abusos va parlar amb el capellà, que va reconèixer part dels fets.

El cas es reobre 20 anys després

El David, una de les víctimes, va rebre una trucada a mitjans del desembre passat. La interlocutora sabia el que li havia fet mossèn Fuentes feia vint anys, i el trucava per anunciar-li que hi havia un segon cas. Això va envalentir-lo per decidir-se. Havia arribat el moment després de molt temps madurant la idea.

El mossèn es va aprofitar de la bona relació que tenia amb la família del David, assídua a la parròquia de Sant Joan Baptista de Reus, on Fuentes era vicari. Tot va arrencar l’abril del 2000, quan el noi tenia 17 anys i van invitar el mossèn, reconegut historiador, a la presentació d’una revista perquè fes una xerrada. Aquell dia l’home va declinar quedar-se a dormir a casa de la família, però va animar el David a visitar-lo al monestir de Santes Creus, on era rector. Aquella tardor hi va anar, just complerts els 18 anys. Van xerrar, van sopar i quan van anar a dormir el noi va comprovar que només hi havia un llit. A més, estaven sols. Tot estava molt ben preparat. "Em vaig veure atrapat. Va començar a tocar-me, vaig dir que no i ell es va masturbar al meu costat. Va ser desagradable, es va fer etern, només volia marxar perquè tenia molta por que pogués fer qualsevol cosa", relata ara, ferm i serè. L’endemà al matí tots dos van intentar actuar amb naturalitat, però en el viatge de tornada Fuentes va intentar que el noi se sentís "culpable" jugant amb la seva por. "Després del que t’he fet, si vols em suïcido", va arribar a dir-li en referència al que havia passat durant la nit mentre conduïa per una carretera plena de revolts i esvorancs. També li va dir que no digués res a la família.

Quan finalment, després d’explicar-ho a la parella i a un amic, va dir-ho als pares, ells van parlar primer amb el mossèn de la parròquia de Reus i posteriorment amb l’arquebisbat. Fins i tot van entrevistar-se amb el llavors arquebisbe Lluís Martínez Sistach. Els va caure l’ànima als peus. El missatge de Martínez Sistach va ser "Preguem". Fuentes va seguir ocupant el càrrec de director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà i el 2005 va ser nomenat canonge arxiver de la catedral.

El cas es va tapar. Fins que, 20 anys més tard, l’arquebisbat va rebre la visita d’un home que informava d’un cas d’abusos a un menor també fa aproximadament dues dècades. No es va fer denúncia formal, però els fets es van posar en coneixement de l’arquebisbat. El patró es repetia. Fuentes va aprofitar-se de la confiança que els pares havien dipositat en ell. I també la resposta del llavors arquebisbe va ser la mateixa que va rebre la família del David: resar i mirar endavant.

Una resposta ben diferent de la que ha donat l’actual arquebisbe, Joan Planellas. El 4 de gener hi va haver una reunió, es va activar el protocol intern amb celeritat i es va buscar si el cas estava documentat: no es va trobar res. El missatge que donaven a l’ARA fonts de l’arquebisbat quan se’ls va comunicar que el diari estava investigant els abusos de Fuentes era clar: "Volem fer-ho bé, no acusar de més ni de menys. Som coneixedors de les nostres responsabilitats, quan s’acabi l’informe s’enviarà a la Fiscalia i a la Santa Seu". Una resposta que agraeix el David, que durant anys va haver de conviure amb el silenci que va imposar l’anterior arquebisbe. "Estic bé, tot i que de tant en tant torna a la memòria", resumeix, conscient que el que ha passat aquests últims dos mesos li ha permès enfrontar-se al que va passar fa vint anys. Els fets de Santes Creus van canviar-li la seva relació amb l’Església i van marcar durant un temps el seu caràcter i la seva manera de relacionar-se.

A part de ser l'encarregat dels arxius, Fuentes va ser rector de pobles com Valldossera, Querol i Esblada, i des del 2018 mossèn a la Selva del Camp, Almoster i l’Albiol. L’arquebisbat l’ha apartat cautelarment de les seves funcions. Malgrat dur-ho a la Fiscalia, el cas ha prescrit, però el fiscal ha dit que ho estudiarà. L'arquebisbe Planellas ha fet un comunicat en què reclama respecte per "la presumpció d'innocència fins que es demostri el contrari" i alhora "condemna els abusos sexuals, de poder i de consciència". Així mateix, ha demanat que si hi ha més persones afectades per aquests "fets execrables" que ho denunciïn.

Si tens informació sobre casos d'abusos sexuals pots contactar amb l'àrea d'investigació del diari ARA aquí.

stats