Societat 03/09/2014

Desallotgen l'ateneu popular de l'Eixample, situat des de fa nou anys en un edifici ocupat

Unes trenta persones s'han concentrat concentren per protestar davant l'edifici, custodiat per sis furgons dels Mossos

Marc Toro
2 min
Desallotgen l'Ateneu Popular de l'Eixample / PERE TORDERA

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest dimecres al migdia l'Ateneu Popular de l'Eixample, un centre social ocupat des de fa 9 anys i sobre el qual planava una ordre de desallotjament des de fa un any i mig. Unes trenta persones s'han concentrat de forma pacífica davant l'edifici, situat al passatge Conradí, a l'encreuament dels carrers Sicília i Rosselló, que està custodiat per sis furgons dels Mossos.

Segons explica Victor Yustres, membre de l'assemblea de l'ateneu, "cap a les 12.30 hores han arribat sis furgons de la Brimo [els antiavalots], han acordonat la zona i han foradat el sostre" del local per poder-hi entrar. En el moment del desallotjament no hi havia ningú a l'interior de l'edifici i els membres de l'assemblea se n'han assabentat pels veïns. "Creiem que després el deuen haver tapiat, però no ens ho deixen veure", ha dit Yustres.

Fonts dels Mossos d'Esquadra consultades per l'ARA confirmen que s'ha tapiat l'edifici, un antic magatzem de propietat privada, per tal que no es pugui tornar a ocupar, d'acord amb l'ordre judicial. El primer intent de desallotjament de l'ateneu ja va ser estat aturat amb una concentració el dia 8 d'abril. "El desallotjament entra en la línia ofensiva contra molts centres socials de Barcelona, com era el cas de Can Vies", ha considerat Yustres, per afegir: "Creiem que queda emmarcat en un procés d'especulació urbanística, però això ja no ho podem demostrar".

Els concentrats, als quals s'ha sumat una bona estona el diputat de la CUP David Fernández –que hi ha anat directament des del Parlament en assabentar-se de la notícia–, cridaven proclames com "un nou desallotjament, una altra ocupació", "l'Ajuntament especula i desallotja" o "l'ateneu es queda al barri".

Aquest vespre, a les 20 hores, s'ha convocat una manifestació de rebuig al desallotjament a la plaça Sagrada Família. "Volem veure com funciona la manifestació d'avui i ja veurem a partir d'aquí si continuem amb les mobilitzacions o no", explica el membre de l'assemblea, que assegura que tenen el suport de "tot el teixit associatiu del barri".

En tot cas, Yustres remarca que hi ha altres edificis ocupats al barri, com és el cas de l'espai La Indústria, una antiga seu de Caixa Catalunya a l'encreuement del carrer Dos de Maig amb el carrer Indústria –que segueix la línia del banc ocupat al Fort Pienc: El Rec–. "Molta de la gent que s'estava a l'Ateneu Popular continua la seva feina en aquests espais. Per tant, la llavor de l'ateneu no ha mort, continua", ha conclòs Yustres.

stats