Societat 11/12/2015

Troben àmfores africanes de 2.000 anys d'antiguitat en aigües de la Costa Blava

El submarí Ictineu 3 feia immersions de verificació a França, on va baixar fins als 1.000 metres de profunditat, quan va trobar el jaciment

Mario Martín Matas
2 min
Imatge del submarí Ictineu 3 / Ictineu Submarins SL

BarcelonaL'Ictineu 3, un projecte de submarí que va començar a desenvolupar-se a Catalunya fa més d'una dècada, ha aconseguit fer una troballa important en aigües de la Costa Blava francesa. El submergible va descobrir un jaciment d'àmfores africanes que els experts calculen que podria tenir uns 2.000 anys d'antiguitat. La importància rau en el fet que les restes arqueològiques estan intactes, en un vaixell que no va patir danys importants durant el seu enfonsament, i sembla que "mai ha sigut espoliat", ha explicat el pilot del submarí, Pere Forès.

El descobriment va tenir lloc durant la primera quinzena de novembre, mentre l'Ictineu 3 feia diverses immersions de verificació i homologació per testar la seva fiabilitat, i s'ha comunicat aquest divendres, després que els experts del centre d'arqueologia subaquàtica francesa (DRASSM) i el de Catalunya (CASC) hagin confirmat la importància de les imatges enregistrades. Tot i que les restes arqueològiques estan totalment recobertes de sediments marins i això en dificulta la visió, els experts creuen que podrien arribar a trobar fins i tot les restes de fusta del vaixell.

Descobriment fet a la Costa Blava francesa d'un jaciment d'uns 2.000 anys d'antiguitat / Ictineu Submarins SL

Malgrat que no s'ha comunicat el lloc exacte del jaciment per preservar-lo –només que es troba entre 100 i 200 metres de profunditat–, els responsables del submarí en van informar les autoritats franceses, que tenen previst anar a explorar-ho la propera primavera. La datació i la procedència s'ha calculat d'acord amb la forma de les àmfores, que en aquest cas són més cilíndriques i estilitzades. "Eren com els brics d'ara", diu Forès gràficament. De fet, fa més de 25 anys que existien indicis de l'existència d'aquest jaciment, però mai s'havia pogut localitzar exactament ni s'havia fotografiat. Forès, per emmarcar la importància del descobriment, ha precisat que només a Catalunya el CASC té identificats prop de 800 jaciments en els primers 50 metres de fondària de la costa, però tots han sigut espoliats i no es conserven com en l'estat original de l'enfonsament.

L'Ictineu 3 forma part de l'herència científica del gironí Narcís Monturiol, però per al seu desenvolupament ha sigut complicat aconseguir el finançament i s'han engegat diverses campanyes de micromecenatge per fer-ho possible. Les immersions fetes prop de Niça, concretament a Villefranche-sur-Mer, formen part de l'últim tram d'acreditació d'aquest submergible per comprovar-ne la viabilitat. Durant aquests dies també va demostrar la seva capacitat per baixar fins als 1.000 metres de profunditat amb una gran maniobrabilitat. "Els nostre submarí és una eina imprescindible per a la recerca científica a tots els nivells", assegura Forès.

Les certificacions del submarí s'han fet a França perquè la costa de Niça és una de les zones de la Mediterrània occidental on s'arriba als 1.000 metres més fàcilment, i per la col·laboració engegada amb la universitat i el centre oceanogràfic d'aquesta localitat francesa, que n'ha facilitat l'operació.

stats