Societat 09/05/2012

Desconvocada la vaga d'escombriaires de Girona

Empresa i sindicats acorden un únic conveni per als treballadors, equiparació salarial i fixen els augments anuals de sou per als tres pròxims anys

Acn
2 min
Treballadors de Girona + Neta s'han concentrat aquest dijous davant de l'Ajuntament de Girona per demanar que es compleixi l'equiparació salarial acordada / ACN

GironaEls sindicats i l'empresa Girona Neta han acordat pocs minuts abans de la mitjanit desconvocar la vaga d'escombriaires prevista a partir d'aquest dimecres, tres dies abans del Girona Temps de Flors. Segons ha explicat el portaveu del comitè d'empresa, Carles Casellas, s'ha acordat equiparar els salaris dels treballadors provinents de Musersa i de l'empresa de la recollida selectiva –que ara formen una única empresa–, un conveni per a tres anys i s'han fixat els augments de sou previstos per a aquests tres exercicis. Una votació en assemblea ha servit per prendre la decisió. Els sindicats CGT i CCOO optaven per la vaga, però la UGT, que té majoria, ha acabat decantant la balança.

A partir de l'1 de gener del 2012, les empreses que abans feien la recollida d'escombraries –l'empresa municipal Musersa i l'empresa responsable de la recollida selectiva– formen part d'una única empresa sota el nom Girona Neta. Des de començaments d'any, els treballadors de les dues empreses demanaven equiparació salarial i que es reprengués la negociació col·lectiva.

Perillava el Temps de Flors

Després de llargs dies de reunions i negociacions –amb l'exposició del Girona Temps de Flors cada vegada més a prop–, els sindicats i l'empresa han aconseguit un acord. L'empresa té el 75% de participació de FCC i el 25% restant és de l'Ajuntament.

Pocs minuts abans de la mitjanit, els treballadors han votat en assemblea el principi d'acord d'empresa i sindicats. La decisió s'ha referendat per majoria i, per tant, s'ha desconvocat la vaga. En línies generals, l'acord preveu que l'empresa tingui un únic conveni col·lectiu amb vigència per a tres anys. Equipara les condicions salarials dels treballadors provinents d'una i altra empresa amb efectes retroactius a l'1 de gener, permet la jubilació als 65 anys i també fixa que qualsevol canvi substantiu de les condicions de treball s'haurà de votar i pactar amb el comitè.

Augment de salari per als propers 3 anys

A més, gràcies a les quatre hores de negociació d'aquesta nit, s'han fixat els increments salarials per als pròxims tres anys. Segons ha explicat el secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, el 2012 els treballadors cobraran un 2% més, igual que el 2013, la qual cosa suposa uns 240 euros més bruts l'any. Per al 2014, l'increment ve marcat per l'IPC i s'ha fixat que, com a mínim, sigui de l'1% independentment de l'augment que finalment registrin els preus.

Segons ha transcendit, fins a l'últim moment els sindicats de la CGT i de CCOO optaven per anar a la vaga, però, en canvi, la UGT –que té majoria– volia desconvocar-la. La decisió s'ha pres per assemblea i s'ha decidit, majoritàriament, no anar a la vaga i acceptar el principi d'acord aconseguit per les parts. Això garanteix que una de les principals cites turístiques i lúdiques de la ciutat no es vegi afectada per una vaga d'escombriaires.

stats