18/05/2015

El desdoblament de la R3 no estarà fet abans del 2020

3 min
154 QUILÒMETRES EN VIA ÚNICA 
 La R3 és l’única línia de Rodalies que encara està en via única. Des de Montcada i Reixac fins  a Vic són 70 km  (i 154 fins a Puigcerdà). A partir de Vic deixa de formar part de Rodalies. Fora d’aquesta xarxa metropolitana hi ha més línies a Catalunya amb una sola via.

BarcelonaEl 5 d’octubre del 1980 el diari Avui publicava un breu titulat: “Renfe: probable doble via de Vic a Barcelona”. El diari deia que el desdoblament estava inclòs dins un pla general de ferrocarrils que s’havia de presentar aviat al Congrés de Diputats i que havia de suposar una inversió de 90.000 milions de pessetes (540 milions d’euros) a Catalunya per al període 1981-1992. Avui, quasi 35 anys després -i amb milers d’hores perdudes pels usuaris per culpa dels retards-, sembla que el desdoblament serà una realitat, tot i que de manera parcial. Dijous passat el ministeri de Foment va licitar per fi el projecte de desdoblament de la R3 de Rodalies entre Montcada i Reixac i Vic, amb un cost d’1,8 milions d’euros. La redacció del projecte tindrà un termini de 18 mesos, cosa que vol dir que l’obra, que durarà almenys tres anys, no estarà pas acabada abans del 2020. La licitació, però, només és per a dos dels tres trams promesos -entre Parets i Granollers i entre les Franqueses i la Garriga-, i encara falta el tram Balenyà-Vic.

“Que es liciti l’estudi està bé, però recordo que el 2008 ja hi havia l’estudi fet del desdoblament total entre Montcada i Vic, i va caducar l’any passat”, adverteix prudent Àlex Porta, membre de la plataforma Perquè no ens fotin el tren, que agrupa els usuaris de la R3. Aquell desdoblament total tenia un cost de 700 milions d’euros, i la crisi el va aturar -tot i que no es van frenar les obres dels AVE arreu de l’Estat-, i ara la proposta són tres desdoblament parcials que costarien només 95 milions. Pere Macias, exconseller de Política Territorial i Obres Públiques (1997-2001) i actual portaveu de CiU a la comissió de foment al Congrés de Diputats, recorda: “Aquell projecte de desdoblament total es va fer sense negociar amb els municipis, i molts alcaldes van reclamar el soterrament de les vies al seu pas per la trama urbana, cosa que disparava el cost de l’obra”. El govern espanyol va desar el projecte en un calaix, fins que va caducar. “La tàctica actual de fer el desdoblament per trams, i sense tocar gaire els municipis, és més intel·ligent”, admet Macias.

L’escepticisme dels usuaris de la R3, que fa 35 anys que senten a parlar de promeses de desdoblament, és lògic, i és compartit també per Pere Macias. Quan la ministra va pactar el desdoblament parcial a finals del 2013, l’ARA va fer un ampli reportatge amb usuaris i alcaldes dels municipis per on passa la R3, i absolutament tots es prenien l’anunci amb molta cautela. I tenien raó, ja que durant un any i mig el ministeri no havia fet res. Tenen la pell endurida a base de promeses incomplertes. “Seguirem de prop tots els tràmits administratius fins que vegem que comencen les obres”, adverteixen des de la plataforma Perquè no ens fotin el tren, però afegeixen, amb un punt d’optimisme: “A favor hi tenim que ara els mitjans hi esteu a sobre, i això als polítics els fa moure”.

15 minuts en hora punta

A partir del 2020 -en el millor dels casos-, quan la R3 estigui desdoblada en aquests tres trams, se solucionarà un dels talons d’Aquil·les d’aquesta línia: les freqüències. Actualment, en hora punta passa un tren cada 30 minuts, sense tenir en compte el munt d’incidències que té la R3: segons l’ARA Control de Rodalies, des de l’1 de gener fins aquest divendres n’acumulaven 151. Amb el desdoblament parcial podrà passar un tren cada 15 minuts. Àlex Porta, de la plataforma d’usuaris de la R3, no s’ho acaba de creure: “Posem en dubte que passem realment de 30 a 15 minuts si la doble via no es vincula a una coordinació horària; si ara els trens arriben tard per sistema sense incidències és perquè la coordinació d’horaris no és bona”.

La R3 té uns 21.000 passatgers diaris de mitjana, una xifra molt baixa per a la demanda potencial si no fos per la poca fiabilitat de la línia. Sergi Saurí, director del Centre d’Innovació del Transport (CENIT) de la UPC, admet que “el desdoblament parcial no és pas l’ideal, és una solució de mínims”. Per aquest motiu demana que aquest plantejament en tres trams “no hipotequi arribar a un futur desdoblament total de la línia”. El alcaldes afectats es van reunir fa pocs mesos amb la ministra Ana Pastor, que els va prometre que tornaria a encarregar l’estudi del desdoblament total, sense concretar-los cap data.

stats