Societat 28/05/2015

Desmuntats cinc falsos mites del tabac per cargolar

L'Agència de Salut de Catalunya explica que els cigarrets fets a mà no són menys perjudicials que els manufacturats

Ara
2 min
Thinkstock Photos

BarcelonaUn de cada tres joves menors de 34 anys ja fuma tabac per cargolar i en el conjunt de la societat els consumidors de cigarrets fets a mà han augmentat un 21% des del 2011 malgrat el descens general de fumadors a Catalunya. L'Agència de Salut ha desmuntat cinc falsos mites que envolten aquest tipus de tabac.

1. El cigarret per embolicar és menys perjudicial

Les persones que fumen tabac per cargolar exhalen més monòxid de carboni en cada pipada que els fumadors de cigarrets manufacturats. Tot i que aquests últims en fumen més al dia, les pipades dels cigarrets fets a mà cremen més paper, són més intenses, i porten més nicotina. El tabac per cargolar té concentracions de nicotina que poden arribar a superar en un 70% les permeses per als cigarrets manufacturats i fins a un 85% més de quitrans.

2. El cigarret fet a mà és més natural

La nicotina i el monòxid de carboni no són els únics elements nocius que es poden trobar en el fum del tabac. La indústria tabaquera afegeix fins a un 12% més d'additius en el tabac per cargolar que en el manufacturat.

3. Es fuma menys i se sap el que es fuma

Després de comparar diversos patrons de consum entre els dos tipus de fumadors no s'han trobat diferències significatives en variables importants com el temps que passa una persona des que es desperta fins que fa el primer cigarret però sí que s'ha observat que els fumadors del tabac per cargolar fan pipades més intenses, més llargues i més freqüents que els fumadors de cigarrets manufacturats. A més, només una tercera part de les marques de picadura de tabac indiquen la concentració de nicotina o de quitrà en els paquets.

4. Deixar de fumar és més fàcil

Les persones que fumen cigarrets fets a mà tenen la percepció que podrien deixar el tabac més fàcilment que les persones que fumen cigarrets manufacturats, però tenen menys intenció de deixar el tabac i fan menys intents.

5. El consum de cigarrets fets a mà a Catalunya és minoritari

Mentre que l'import obtingut per les vendes de cigarrets manufacturats va augmentar un 35% entre el 2001 i el 2014, el corresponent a tabac per cargolar va augmentar un 1,667%, i va passar de representar un 0,8% de les vendes de tabac a gairebé el 10%. En els últims tres anys els fumadors de cigarrets fets a mà han augmentat un 21% i un de cada tres menors de 34 anys ja és fumador de tabac per cargolar.

stats