Societat 28/05/2015

Més de 200.000 persones han deixat de fumar entre el 2011 i el 2014 a Catalunya

Els consumidors de tabac per embolicar augmenten un 21% els quatre últims anys i encara hi ha 1,6 milions de fumadors al país

Ara
2 min
Burilles de cigarretes / XAVIER BERTRAL

BarcelonaDurant els últims quatre anys, a Catalunya han deixat de fumar més de 200.000 persones. Aquesta dada l'ha presentat aquest dijous el departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat). Malgrat aquest fort descens de fumadors, encara fumen 1,6 milions de persones al país i "s'ha de seguir treballant per fer disminuir aquesta xifra, perquè encara moren més de 10.000 persones a l'any per causa del tabac", ha destacat el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu.

L'Aspcat també ha ressaltat que el tabac per cargolar ha augmentat del 3,4% el 2006 al 24,1% el 2014 i que en la franja de persones joves, que arriba fins als 34 anys, un de cada tres fumadors ja ho fa amb cigarrets fets a mà. La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha desmentit els mites més famosos relacionats amb aquest tipus de tabac. "El consum de tabac manufacturat ha disminuït gairebé un 50%, però en canvi la picadura de tabac ha augmentat, i hem d'informar correctament sobre les característiques del tabac per cargolar", ha explicat Cabezas.

Ni és menys perjudicial, ni és més natural, ni es fuma menys, ni és més fàcil de deixar, ni el seu consum és minoritari. Aquests són els cinc mites que Cabezas ha volgut desmentir aprofitant la celebració de la Setmana Sense Fum, emmarcada en el Dia Mundial Sense Tabac. Els cigarrets fets a mà tenen concentracions més altes de monòxid de carboni i encara que es fumin menys cigarrets al dia que els manufacturats, la pipada del tabac per cargolar crema més paper i acostumen a ser més intenses.

El doctor Joan Lozano, representant de Camfic a la comissió tècnica del Programa d'Atenció Primària Sense Fum, ha destacat que "des de l'any 2000 es fan Setmanes Sense Fum a Catalunya per sensibilitzar la població". Durant l'any passat van deixar de fumar més de 67.000 persones ateses en centres d'atenció primària. El Dia Mundial Sense Tabac, que està centrat a posar fi al comerç il·legal de productes del tabac també "ha de servir per seguir treballant per reduir el nombre de fumadors i fer pressió perquè s'implanti l'empaquetament genèric en els productes de tabac", ha conclòs el secretari de la Salut Pública.

stats