Societat 09/07/2021

Desmunten la creu del monestir de Sant Cugat per començar-ne la restauració

El monument va quedar greument malmès després que un home hi pugés a sobre i el trenqués

ARA
2 min
L'equip de restauració durant els treballs de retirada del fust de la creu del Terme de Sant Cugat.

BarcelonaLa recuperació de la creu de terme del monestir de Sant Cugat comença a avançar. Aquest divendres al matí l'equip de restauració ha retirat el fust del monument, que també havia quedat malmès després que un home hi pugés a sobre i provoqués destrosses en gran part d'aquesta obra de patrimoni històric. L'equip ha traslladat el fust al Centre de Restauració de Béns Mobles, juntament amb la part superior de la creu, que va quedar esmicolada després de l'incident i que havia estat guardada fins ara en un magatzem del mateix monestir, segons ha informat la parròquia de Sant Pere d'Octavià. Una vegada al centre, asseguren, s'haurà de fer una anàlisi de l'estat del monument per decidir quin tipus de recuperació s'hi ha de portar a terme.

Membres de l'equip de restauració retirant el fust de la creu de terme.

La creu de terme del Camí dels Monjos, ubicada davant de l'església del monestir de Sant Cugat, va ser objecte d'un acte vandàlic al juny, quan s'hi van enfilar i a causa del pes el monument va cedir. L'incident va acabar amb aquest important monument de l'època medieval a terra i bona part fragmentat en petits fragments. La parròquia assegura que si bé l'estat en què va quedar el fust després de l'incident no era el mateix que el de la resta de la creu, sí que havia patit desperfectes i es corria el risc que qualsevol altra persona l'acabés de trencar.

El responsable d'escultura en pedra del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Pere Rovira, que ha estat present als treballs per retirar el fust, ha assegurat que es tracta d'una de les creus més ben conservades de Catalunya i que ara cal fer un informe complet que permeti trobar la millor tècnica per restaurar-la.

stats