Societat 29/01/2013

Detecten carn de cavall en dues marques d'hamburgueses

Els productes no avisen de la presència de carn de cavall, segons denuncia l'Organització de Consumidors i Usuaris

Efe
3 min

MadridL'Organització de Consumidors i Ususaris (OCU) ha detectat dues marques d'hamburgueses que contenen carn de cavall sense advertir-ho a l'etiquetatge, després de l'anàlisi d'una vintena d'hamburgueses fresques envasades. És per això que l'OCU exigeix una investigació urgent a les administracions competents. L'organització aclareix que no es tracta d'un problema de seguretat alimentària, però sí d'un engany, ja que el consumidor creu que compra carn de boví i no s'informa en l'etiqueta dels ingredients reals.

Les hamburgueses que contenen carn de cavall eren les de la marca Eroski i Alipende.

En general, l'estudi conclou que la qualitat de la carn de les hamburgueses és baixa i el preu, elevat, i el principal problema, destaca, és l'elevada presència de tendons i cartílags, usats en substitució de carn de qualitat.

A més, l'estudi ha detectat que 16 de les 20 hamburgueses analitzades també porten sulfits, un altre additiu la utilitat del qual és inhibir el creixement de bacteris i mantenir el color original de la carn. Per afegir els sulfits, els fabricants utilitzen un truc legal: denominar a la seva hamburguesa 'burguer meat'. Explica que els sulfits no són innocus en quantitats altes, però alguna de les hamburgueses analitzada porta el 90% de la ingesta diària admissible (IDA) de sulfits per a un nen, de manera que no hauria de prendre més sulfits en aquest dia, ni afegir-hi ni quètxup ni mostassa.

Altres paràmetres analitzats són el greix, l'aportació calòrica i la sal. La majoria d'hamburgueses supera amb escreix el contingut de greix d'una peça de carn boví. Alguns productes arriben a un 23% i un 25%, percentatges clarament excessius, segons indica l'OCU, ja que a més contingut gras, menor contingut proteic. La mitjana d'aportació calòrica trobat és de 200 calories per cada 100 grams de preparat de carn, de manera que, com més contingut de greix i més gran de l'hamburguesa, augmenten les calories. Respecte a la sal, la gran majoria de les hamburgueses superen amb escreix l'1%, que l'OCU entén és excessiu i gens recomanable.

L'informe de l'OCU només aprova cinc de les hambuergueses analitzades: dues amb excel·lent qualitat (de les marques Raça Nostra i Roller) i altres tres amb una qualitat acceptable (Raça Nostra, Eroski i Martínez Loriente).

L'OCU considera que els controls són inexistents o, en molts casos, insuficients, i que el consumidor necessita estar informat per altres canals per estar segur que el que està comprant és realment el que desitja comprar.

Reaccions

La cadena de supermercats Ahorramás, que distribueix les hamburgueses Alipende, ha retirat el producte de tots els seus punts de venda aquest dimarts.

Així ho ha informat la companyia de supermercats, que indica que s'han posat en contacte "de manera urgent amb el proveïdor per veure què ha passat i assegurar-se que no torni a passar". "La seguretat i la qualitat dels aliments és un factor imprescindible per Ahorramás, de manera que no es tolera cap desviació referent a aquests paràmetres", diu en un comunicat.

Des d'Ahorramás precisen que els límits de detecció de la prova de laboratori són del 0,1%, de manera que pot ser degut, segons ells, "a alguna contaminació creuada d'algunes matèries primeres". Aclareixen que "en cap cas és un problema de seguretat alimentària".

Precedents recents a Irlanda i el Regne Unit

Un problema semblant es va detectar fa unes setmanes en hamburgueses analitzades a Irlanda i el Regne Unit. L'afer va provocar moltes queixes i es va apuntar, precisament, cap a carn procedent d'Espanya, com podeu veure al vídeo que teniu sobre aquestes línies.

stats