Societat 17/09/2019

L'home mort a trets en un pis de l'Eixample era un criminal suec

Detenen a Göteborg el presumpte 'assassí del casc', que el va executar per una venjança

Pau Esparch
3 min
Agents dels Mossos al número 125 del carrer Comte d’Urgell el dia del crim.

BarcelonaEl 17 de maig els veïns del número 125 del carrer Comte d'Urgell de Barcelona, a l'Eixample, miraven inquiets un ampli desplegament policial. Els agents d'homicidis dels Mossos d'Esquadra no paraven de pujar i baixar del bloc on havien matat un home a trets. El crim havia passat dins un pis i l'home havia rebut almenys set impactes de bala. Aquella tarda els veïns deien que amb prou feines coneixien la víctima, que feia "poc temps" que hi residia i els semblava que podia ser "un turista". No anaven mal encaminats: era un home de 25 anys i nacionalitat sueca que vivia a Barcelona perquè volia estar allunyat del seu país, segons fonts del cas. Quatre mesos després, la investigació ha confirmat que va ser un assassinat per encàrrec. I la policia sueca, amb la col·laboració dels Mossos, en va detenir dilluns el presumpte autor a Göteborg.

L'assassí no va deixar pistes. Havia sortit del bloc portant posat un casc i havia fugit amb una moto que havia aparcat a prop. Complia amb el perfil d'un sicari: havia executat la víctima amb una arma de foc i havia procurat no facilitar cap prova a la policia. La investigació es va centrar en la víctima perquè, un cop el van identificar, els agents van descobrir que tenia un passat de delinqüent a Suècia que podia explicar la motivació del crim: una venjança. Abans d'arribar a Barcelona, l'home havia viscut al comtat de Västra Götaland, a Göteborg. De fet, el diari 'Göteborgs-Posten' es va fer ressò de l'assassinat al pis de l'Eixample i va explicar que l'home mort havia pres part en una guerra entre grups criminals a Hisingen, una illa de Göteborg.

I no només això. El mateix diari també va recordar que havien investigat la víctima per la seva possible vinculació amb l'explosió d'un cotxe el 2015 a Torslanda, un districte de Göteborg. Quatre persones van morir, una de les quals una nena de quatre anys. L'explosió es va atribuir a una revenja entre bandes perquè almenys un dels morts formava part d'un dels grups en guerra, els altres dos també eren coneguts de la policia, i s'havia col·locat una bomba al vehicle de manera deliberada. Per si no fos prou, la víctima del crim al pis de l'Eixample ja havia patit un atac el 2016 a Vasagatan, al centre de Göteborg, quan el van intentar assassinar a trets.

Ordre europea de detenció

Amb el passat criminal al descobert, els Mossos van investigar l'entorn que tenia la víctima quan vivia a Suècia. Estirant el fil, es va determinar que el presumpte autor de l'assassinat a trets al pis de l'Eixample va ser un home de 26 anys i nacionalitat kosovar que provenia de Suècia. Per això el jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona, que porta el cas, va emetre una ordre europea de detenció. La policia sueca el va detenir dilluns a la ciutat de Göteborg. El cap de l'àrea d'investigació criminal dels Mossos, l'inspector Pere Pau Guillén, ha volgut remarcar "la bona col·laboració" amb la policia de Suècia per resoldre aquest crim. I tot apunta que, encara que l'assassinat va ser a Barcelona, l'explicació del mòbil del cas és en aquella ciutat sueca, la segona més gran del país, perquè la víctima n'havia fugit per amagar-se d'una venjança que, tanmateix, el va acabar trobant al carrer Urgell.

stats