La meitat de detinguts pels macrobotellons, sense antecedents

Els Mossos descarten que formin cap grup criminal i un arrestat era inimputable

3 min
Alguns dels joves que van participar en el primer macrobotelló a la plaça Espanya.

BarcelonaUna setmana després dels macrobotellons de la Mercè, que van arribar a reunir 40.000 persones en una sola nit i van acabar amb incidents violents per part d'alguns joves, els Mossos d’Esquadra han fet pública una anàlisi dels implicats que desmitifica algunes idees. La policia va detenir 70 persones entre les tres nits –les dues primeres a la plaça Espanya i l’última a la platja del Bogatell–, la meitat de les quals (34) tenen antecedents, mentre que la resta era el primer cop que els arrestaven. Els 34 que ja tenien fitxats acumulen 117 antecedents, però els Mossos diuen que entre ells “no hi ha relacions rellevants”, motiu pel qual descarten que formin cap grup criminal organitzat.

62 detinguts són homes –43 majors d’edat i 19 menors– i vuit són dones –sis majors i dues menors–. Entre els 21 menors, dos s’havien escapat d’un centre d’acollida –estan tutelats per la Generalitat– i un era inimputable perquè té 13 anys. 45 dels 70 arrestats són de nacionalitat espanyola i la resta (25) de diverses nacionalitats estrangeres, segons els Mossos. La majoria dels detinguts s’havien desplaçat a Barcelona per anar als macrobotellons perquè el seu domicili no és a la ciutat: són de diferents municipis de l’àrea metropolitana.

Pel que fa als delictes que s’atribueixen als arrestats, el 22% són per robatoris violents, el 19% per desordres públics, el 17% per robatoris a establiments, el 13% per lesions i el 12% per danys. Els altres delictes són per furts i atemptat contra els agents de l’autoritat. Tots els detinguts han quedat en llibertat, inclosos els que la policia va portar als jutjats de guàrdia –la Fiscalia va descartar demanar cap mesura preventiva.

Sobre els ferits, en la segona nit a la plaça Espanya, quan es van concentrar 40.000 persones, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 14 persones amb lesions que, expliquen els Mossos, estaven causades tant per armes blanques com per vidres perquè a la zona hi havia moltes ampolles trencades que provocaven talls en cas de caigudes. L’endemà, en el botelló a la platja del Bogatell, el SEM no va atendre ningú per arma blanca. La policia també assegura que en els macrobotellons de la Mercè no es va denunciar cap agressió sexual.

“Delinqüents especialitzats”

Tot i les 70 detencions, els Mossos mantenen una investigació oberta per identificar, localitzar i arrestar més persones que pensen que van aprofitar les aglomeracions per fer aldarulls i actes violents. Segons la policia, són “delinqüents especialitzats” que van actuar en grup per crear confusió entre els concentrats i cometre els delictes.

Per evitar que es repeteixin els macrobotellons, els Mossos han anunciat que a partir d’aquest cap de setmana, a Barcelona, reforçaran la seva presència amb la Guàrdia Urbana als espais “on es tingui coneixement” que hi pugui haver persones amb la idea de consumir alcohol al carrer. La policia diu que el dispositiu “serà dinàmic i flexible” per prevenir “alteracions de l’ordre públic i fets delictius”. Els Mossos anticipen que l’objectiu és “actuar únicament sobre les persones que generen aldarulls i detenir-les”. Recorden que les restriccions del covid continuen vigents i que es manté la prohibició de fer botelló.

Més enllà de Barcelona, els Mossos també es coordinen amb les policies locals de tot Catalunya pels possibles macrobotellons dels pròxims caps de setmana, després que se n’hagin vist en diversos indrets de Catalunya, com per exemple a la UAB. La policia assegura que, en cas d’una intervenció, “es valorarà que sigui mesurada”. Els Mossos fan una crida que, “davant de qualsevol desordre públic o incident greu, els concentrats segueixin les indicacions policials i no s’enfrontin als agents”. Només la setmana abans de la Mercè, la policia ja va haver de fugir d’un grup de joves a Tiana que els tiraven ampolles.

stats