Societat 15/05/2019

La DGAIA, sobre el centre de Rubí: "Vam avisar fa un mes, hi havia prou temps per informar-ne els veïns"

El Govern recorda que els partits es van comprometre a no utilitzar els 'menes' en la cursa electoral

Gemma Garrido Granger / Natàlia Vila
3 min
Una imatge de la concentració d'aquest dilluns contra el centre de menors a Rubí

BarcelonaLa directora de la direcció general de la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanas, ha respost aquest matí a les crítiques per la seva gestió en el trasllat d'un centre de menors estrangers no acompanyats ('mena') de Sant Just Desvern a Rubí. L'anunci de l'obertura d'aquest centre ha despertat, aquesta setmana, el rebuig d'una part dels veïns del municipi: la tensió va acabar ahir amb un escarni públic de la directora de la DGAIA, que es va desplaçar a Rubí per defensar l'acollida. Cabanes ha explicat aquest matí als mitjans que el centre de Sant Just era provisional i que els nois "necessitaven un nou emplaçament definitiu", i ha considerat que Rubí era un municipi idoni per la seva grandària i per la seva voluntat "acollidora".

Cabanes també ha respost a les crítiques de l'Ajuntament de Rubí i de la seva alcaldessa, la socialista Ana María Martínez, que s'ha alineat amb els opositors al centre. Martínez acusa la DGAIA de no haver informat amb prou temps del trasllat, però Cabanes s'ha defensat: "Aquest centre de Rubí s'havia d'obrir a principis de juny i nosaltres vam avisar al maig; pensàvem que això seria prou temps per poder informar-ne els veïns", ha sentenciat la responsable de la DGAIA, que també ha deixat caure que la informació "s'ha filtrat" als veïns intencionadament perquè, segons diu, la Generalitat només havia tingut contactes amb el consistori.

La directora de la DGAIA ha admès que "en altres ocasions" el trasllat d'aquests menors (que viatgen sols, sense referents familiars i que queden sota tutela del Govern) s'havia informat amb molt poc temps de marge, cosa que tensionava els governs municipals. "Ja fa temps que hem intentat rectificar-ho i avisar amb temps, a més d'haver creat taules d'entitats de diferents àmbits amb els teixits associatius dels municipis", ha explicat Cabanes.

Els veïns es queixen, precisament, que van descobrir "per casualitat" que la DGAIA volia instal·lar el centre d'emergència al barri Can Rosés. "Vam veure que s'estaven fent obres al solar i els operaris ens van dir que estaven fent un centre de 'menes'. Els veïns estem crispats perquè no hi hagut cap explicació dels grups municipals i la intervenció de la directora de la DGAIA va ser lamentable", explica a l'ARA la Laura Horta, que viu a pocs carrers del solar -l'antic hotel Terranova- on es volen posar les instal·lacions. La majoria dels veïns -subratlla- no volen el centre allà perquè "no és el lloc adequat": "Hi ha masies i altres llocs llunyans que es podrien donar per instal·lar el centre".

Horta assegura que el principal problema -i motiu de les mobilitzacions- és que els veïns no sabien res de la planificació d'aquest centre, ni el temps ni els recursos que s'hi hauran de destinar, o qüestions bàsiques com si aniran a una escola del barri o si rebran classes a casa. "A més és un solar molt allunyat de l'estació de tren -a 45 minuts caminant-", afegeix. Amb tot, la veïna reconeix que l'opinió majoritària al barri és de rebuig a la construcció del centre de 'menes' i que els veïns tenen la voluntat de "fer concentracions fins que s'aturin les obres".

"Alguns d'aquests nois menors han demanat la condició de refugiat o han sol·licitat l'asil i no podem dir-los que no els ajudarem; la Generalitat no abandona ningú, treballem amb els agents socials i locals i fem un seguiment molt acurat de cada centre: si en un moment determinat hi ha problemes, allà serem", ha argumentat la directora, que ha remarcat que actualment "la convivència és excel·lent en tots els centres". Sobre el volum de nois que aniran a parar a Rubí (80 'menes'), Cabanes ha explicat que és més gran de l'habitual perquè es tracta d'un centre d'emergència. En les següents fases de l'acollida, la Generalitat intenta que el nombre es redueixi i els centres siguin més petits.

El departament d'Afers Socials també ha recordat que el cicle polític "no te rés a veure amb l'obertura de centres", i ha recordat que fa només un mes i mig "tots els partits polítics van signar un acord per evitar fer servir els menors estrangers amb finalitats electoralistes". Segons ha explicat Cabanes, la clau és treballar i explicar als veïns què són aquests centres i com funcionen, "perquè hi ha molta desinformació". "Hi ha gent que s'espanta pel desconeixement, però està demostrat que allà on hi ha centres conviuen molt bé", ha insistit la directora de la DGAIA.

stats