JUSTÍCIA
Societat 18/09/2013

Un dictamen del CGPJ alerta del risc d'imposar la custòdia compartida

El govern espanyol vol que els jutges puguin imposar la custòdia conjunta encara que els pares no ho vulguin

Europa Press
1 min

MadridEl ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) estudiarà previsiblement aquest dijous el dictamen de la comissió d'Estudis i Informes de l'organisme que posa de manifest que la possibilitat que el jutge pugui imposar la custòdia compartida, encara que els pares no ho sol·licitin, pot ocasionar "situacions problemàtiques" i que exigiria "un alt grau de cooperació".

El dictamen, la ponent del qual és Margarita Robles, considera que conferint a la custòdia compartida un estatus de normalitat és "previsible que l'atorgament d'ofici aguditzi les tensions en aspectes tan transcendents com l'educació i la vigilància dels fills". I afegeix que el jutge haurà de tenir "especial atenció".

L'informe demana "aprofitar la reforma per articular un règim jurídic específicament aplicable als fills extramatrimonials" i apunta que, en determinats casos, "no és descartable" que la gravetat de certs fets delictius aconselli evitar qualsevol tipus d'estada amb els fills per part del progenitor implicat en els successos". El dictamen considera que el jutge hauria d'estar facultat per privar del règim de guàrdia i custòdia en "casos de notòria gravetat".

El consell de ministres va aprovar el passat 19 de juliol la reforma del dret de família. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va explicar que l'objectiu és que el règim de custòdia compartida en cas de separació i divorci "deixi de ser un règim excepcional" i que el jutge pugui imposar aquesta mesura "si ho considera convenient, encara que sigui en contra de la voluntat dels progenitors".

stats