SALUT
Societat 03/06/2015

A favor i en contra de les vacunes: el cas de diftèria d'Olot agita el debat

La Lliga per la Llibertat de la Vacunació lidera el moviment antivacunes. Critiquen la rigidesa del calendari vacunal i denuncien efectes secundaris de les vacunes

Lara Bonilla
3 min
Vacunació d'un nen / THINKSTOCK

BarcelonaEls moviments antivacunes han crescut en els últims anys a Europa i els Estats Units. El cas del nen d'Olot de sis anys infectat de diftèria –el primer cas a l'Estat en tres dècades–, que no havia estat vacunat, ha reobert el debat sobre si la vacunació en la població infantil ha de ser obligatòria.

La vacunació ha permès que a Catalunya s'hagin eliminat malalties com la poliomelitis, la rubeòla congènita o, fins aquest nou cas, la diftèria. El departament de Salut ha elaborat un calendari de vacunacions sistemàtiques en el qual s'especifiquen les malalties contra les quals cal vacunar i les edats en què cal fer-ho. La Lliga per a la llibertat de la vacunació, que agrupa professionals i usuaris de la sanitat, denuncia la "rigidesa" d'aquest calendari i critiquen que es vacuni "indiscriminadament". Defensen que hi hagi "llibertat efectiva d'optar per la vacunació o no" i que la sanitat pública respecti les opcions mèdiques dels pacients, incloent l'opció de "decidir sobre la conveniència o no de vacunar-se".

La Lliga, que presideix el metge Xavier Uriarte, també demana que es deixi de vacunar sistemàticament als nens menors de tres anys i demana que es revisin els calendaris de vacunació i "la seva necessitat real". En cas de ser necessàries, volen que les vacunes es puguin administrar separadament. Uriarte no ha volgut fer declaracions i s'ha remés a un comunicat que publicaran dijous.

La metge homeòpata Assumpta Mestre, autora del llibre "101 preguntes i respostes sobre homeopatia" no està "ni a favor ni en contra" de les vacunes però sí que considera "innecessari" vacunar de malalties benignes, com la varicel·la, i també demana "flexibilitzar" el calendari vacunal. "A nadons de dos mesos se'ls posa vacunes amb set i nou virus i pateixen molt d'estrès, i no es té en compte si són nadons prematurs o si el seu sistema immune és prou madur", explica aquesta metge. Per això demana revisar el calendari vacunal: "Per què s'ha de vacunar un nadó de dos mesos de l'hepatitis B si només es transmet per via sanguínia i per relacions sexuals?", es pregunta Mestre, que també qüestiona que les vacunes s'hagin d'administrar combinades i no d'una en una per minimitzar possibles efectes adversos.

L'Associació Afectados por Vacunas denuncia els efectes adversos de les vacunes i a la seva web recull alguns casos. Les vacunes poden produir efectes adversos com reaccions locals en el punt d'injecció, febre o petites molèsties. No obstant, el moviment antivacunes denuncia conseqüències més greus com casos d'autisme, èczemes atòpics o bronquiolitis. Els científics sostenen, però, que no hi ha evidència científica creïble que demostri que les vacunes causin autisme.

Veus a favor de les vacunes

Metges com Carlos González i Josep Maria Gatell s'han manifestat en contra de la no vacunació i aposten per seguir el calendari vacunal que marca el departament de Salut.

Per la seva part, els pediatres alerten en un comunicat que els moviments antivacunes "desinformen". "L'aparició d'un cas de diftèria a Catalunya demostra el risc que es corre a l'abandonar el calendari vacunal", diuen.

No hi ha consens sobre si la vacunació ha de ser obligatòria o no. La Societat Catalana de Pediatria creu que s'ha d'obrir el debat i el conseller de Salut Boi Ruiz s'ha posicionat a favor però els metges creuen que l'obligació podria ser contraproduent. "Només es pot obligar quan sigui un assumpte de salut pública, si no, s'ha de deixar a la llibertat dels pares", opina el pediatra Antonio Martínez. "El dret del nen sempre és superior al de la resta i als pares se li ha d'exposar els motius pels quals les vacunes són avantatjoses", afegeix Martínez.

Aquest pediatra també insisteix en què si han desaparegut aquestes malalties és, precisament, gràcies a la vacunació, i recorda que els grups antivacunes es beneficien de la immunitat de grup.

La reaparició de la diftèria ha provocat també un encès debat a Twitter tot i que són majoria els que carreguen contra els pares que no vacunen als seus fills i que defensen la utilitat de les vacunes.

stats