Societat 24/04/2017

El comitè d'empresa del Metro denuncia la direcció davant la Inspecció de Treball per "no respectar els serveis mínims"

L'últim torn de la vaga d'aquest dilluns serà entre les 20.30 i les 22.30 h

Ara
3 min
Primeres aglomeracions a l'andana de Plaça Catalunya per la vaga de metro parcial d'aquest dilluns

BarcelonaEl comitè d’empresa del Metro de Barcelona ha denunciat la direcció davant la Inspecció de Treball per “no respectar els serveis mínims”, segons un comunicat dels sindicats i tal com ha informat ACN. La nota, on també s’explica que la segona franja de vaga del dia, de 16.00 a 18.00 h, ha tingut un seguiment similar al de la primera, de prop del 95%, indica que les aturades s’estan produint sense incidències, però que s’ha decidit presentar la denúncia perquè “s’han fet sortir més trens dels que tocaven”.

Des de TMB ho han negat categòricament i han recordat que el decret de mínims aprovat pel Govern ja estableix que els percentatges estipulats es poden aplicar de manera irregular a les diferents línies sempre que no se superi el total. La vaga té tres torns, el del matí, el de la tarda i el de la nit, que serà de 20:30 a 22:30 i en el qual només hi haurà en funcionament el 20% del servei.

La primera franja d'aturades d'aquest dilluns al metro de Barcelona ha fet baixar un 25% l'afluència de passatgers d'aquest servei, segons la presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Mercedes Vidal, que ha assegurat que la jornada s'està desenvolupant "sense incidents destacables", malgrat la "congestió" que han patit algunes línies.

El segon torn de vaga ha començat a les 16.00 h i s'ha allargat fins a les 18.00 h. Durant aquesta franja horària els serveis han funcionat només un 40%, i la freqüència de pas dels combois ha estat d'entre 10 i 20 minuts aproximadament. Més tard, a les 20.30 h, es reprèn la vaga, fins a les 22:30 h. Durant aquestes dues hores el servei serà inferior al dels altres torns i només hi haurà un 20% del servei habitual, el que suposarà temps d'espera que poden superar els 30 minuts.

El personal de TMB ha hagut de regular els fluxos d'accés a les andanes de Sagrada Família i La Sagrera entre les 07.00 h i les 09.00 h, quan només han circulat un 40% dels combois -57 dels 141 dels habituals-. Les línies amb més dificultats, segons TMB, han sigut la L1 i la L5, especialment en els trams centrals. A les línies principals els temps d'espera han augmentat fins als 10 minuts, mentre que en altres línies, com ara la L9, han arribat als 16 minuts.

El temps d'espera a les principals línies arriba als 10 minuts, mentre que en d'altres, com ara l'L9 pot arribar fins a un quart d'hora

Mercedes Vidal assegura que les aturades, que el comitè d'empresa té previst repetir cada dilluns laborable de manera indefinida, no tenen "raó de ser". Vidal ha recordat que la direcció de l'empresa ha fet als treballadors una proposta de conveni col·lectiu que no preveu "cap tipus de retallada, ni de personal, ni de sou, ni de condicions laborals".

El sindicat UGT ha denunciat públicament que TMB havia fet sortir més trens dels estipulats pel departament de Treball com a serveis mínims. Vidal ho ha negat: "Han sortit els trens que havien de sortir, no hem rebut cap notificació d'incompliment", ha assegurat.

Es repeteixen les esperes a l'andana de Plaça Catalunya de la línia 1 durant el primer tram de vaga

Mentrestant, el president del grup Demòcrata i exalcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha reclamat al govern d'Ada Colau que prengui mesures per acabar amb la negociació del conveni del metro per "no eternitzar les vagues".

stats