Societat 03/04/2017

Els treballadors del metro decideixen fer vaga cada dilluns

El comitè d'empresa preveu fer les aturades de 07.00 a 09.00, de 16.00 a 18.00 i de 20.30 a 22.30 h

Ara
3 min
Serveis mínims decretats a la jornada de vaga de Metro, plaça Espanya.

BarcelonaAmb 281 vots a favor, 111 en contra i 13 abstencions els treballadors del metro de Barcelona han decidit avui fer 2 hores de vaga per torn cada dilluns de manera indefinida fins que no se signi el conveni col·lectiu, encallat des de fa més d'un any. Les aturades començaran el dia 24. Dimecres al matí el comitè d'empresa concretarà els detalls d'una mesura de pressió contundent amb què pretenen fer cedir la direcció de TMB, segons ha explicat a l'ARA el secretari general de CCOO del metro, Ignacio Pérez Freire. Encara s'ha de fer el preavís, però el president del comitè d'empresa del metro de Barcelona, Pere Ramon Dalmau (CGT), ha explicat a Efe que preveuen fer les aturades de 07.00 a 09.00, de 16.00 a 18.00 i de 20.30 a 22.30 h.

No es pot descartar que l’empresa intenti arribar a un acord abans que comenci la vaga. La direcció de TMB, en un comunicat, ha lamentat que "una minoria" dels 3.500 treballadors del metro "hagin imposat la paralització de les negociacions i la convocatòria d’aturades parcials". La decisió, insisteix la direcció, "resulta incomprensible quan les negociacions del nou conveni col·lectiu estan en marxa i la taula es reuneix regularment, dos cops per setmana, de manera ininterrompuda des de l’11 de gener". Per la seva banda, Pérez Freire assegura que la taula de negociació, a la pràctica, ja estava aturada perquè es triga mesos a arribar a cap acord i després "la direcció els incompleix". En total la taula fins ara s'ha reunit 68 vegades.

Fa un mes i mig que a la taula es discuteix l’aplicació de l’article 26 de la llei de prevenció de riscos laborals pel que fa a la protecció de la maternitat. Els treballadors han votat avui en contra de treure aquest punt de la negociació del conveni -247 han votat en contra de fer-ho i només 139 hi han votat a favor, amb 22 abstencions-, però ara les converses s'hauran de fer en el marc de la vaga. L'empresa insisteix que, en aquest aspecte, ja compleix la llei, que estableix l’adaptació del lloc de treball de les gestants i lactants, així com el canvi de lloc si és necessari i la baixa per risc durant l’embaràs si el canvi de lloc no és factible. Tot i això, afegeix, "s’ha obert a anar més enllà, a revisar el procediment i concretar els llocs protegits, preferiblement en una taula tècnica, per continuar abordant en paral·lel altres capítols del conveni, alternativa que ha estat rebutjada per la part social".

L’empresa, a més, "destaca" en el comunicat "que ha complert els pactes de juliol del 2016" que van permetre el desbloqueig de la negociació i que han implicat el pagament d’una bestreta a la plantilla i 100 ampliacions de contracte d’empleats, a les quals se sumaran 57 ampliacions més aquest any. Insisteix que ha fet un "esforç" econòmic "per acostar-se al màxim" a les aspiracions dels representants dels sindicats, esforç que ha tingut com a conseqüència un augment del 7,2% en els 4 anys de vigència que tindria el conveni.

A l'octubre els treballadors van votar per no protestar amb més vagues, tal com havia proposat el sindicat majoritari, la CGT. Els treballadors van reclamar al comitè una "estratègia unitària" per seure amb l'empresa i negociar el conveni col·lectiu. El canvi d'estratègia, després d'una dotzena d'aturades -algunes coincidint amb el Sónar i el Mobile World Congress- tampoc no ha servit per desencallar el conflicte, tal com es pot comprovar amb la votació d'avui.

stats