TORNADA A L'ESCOLA
Societat 07/09/2020

Educació xifra en 1.700 el personal vulnerable i demana que les reunions de docents i famílies siguin online

El departament contractarà 8.162 nous professionals per encarar el nou curs

Laia Vicens
4 min
Primer dia obertura de l'escola Via-Roma de Palamòs

BarcelonaL'objectiu és que l'escola sigui el lloc més segur per als infants i adolescents després de casa seva, però per a això calen totes les mesures de prevenció, tant a l'escola com fora. Després de la mascareta –obligatòria a l'ESO i, segons com, també a primària–, el gel, la distància i els grups estables a l'escola, el departament d'Educació apel·la a la responsabilitat de famílies i docents perquè es compleixin totes les mesures. Així, ha demanat que ningú porti els fills i filles a l'escola si estan a més de 37,2 graus i ha reclamat que tant els claustres i reunions entre professors com les trobades amb les famílies siguin telemàtiques, i només es facin de manera presencial si és "estrictament imprescindible" i, en tot cas, si no hi ha més de 10 persones a la reunió. La petició arriba després que s'hagin detectat 7 positius de sis centres diferents des que dilluns passat els docents es reincorporessin al seu lloc de feina. Dos d'aquests casos són d'una mateixa escola, a Sant Vicenç dels Horts, que començarà el dia 17 perquè té bona part de l'equip docent en quarantena.

"El professorat ha de garantir les mesures de prevenció fins al límit. Tots sabem que és incòmode, però ho hem de fer", ha dit el conseller, Josep Bargalló. Un dels set casos detectats és un alumne d'un curs formatiu de vela de l'Institut Jaume I de Salou. Per això, s'ha aïllat la resta del grup, però el centre, com la resta de Catalunya, començarà amb normalitat el dia 14.

Qui no podrà començar el curs són els 800 treballadors dels centres que estan de baixa, en què s'inclouen tant docents com personal d'administració i serveis. Al juny 12.800 persones van manifestar que eren vulnerables –majors de 60 anys, embarassades, malalties cardiovasculars i hipertensió, diabetis, malalties pulmonars cròniques o càncer–, però després de les avaluacions mèdiques, la xifra s'ha reduït fins als 1.700. D'aquestes, 800 han hagut d'agafar la baixa i a la resta se'ls adaptarà el lloc de treball.

"Jo podria treballar des de casa, però m'han donat la baixa"

Una de les mestres que està de baixa és la Marta -prefereix guardar l'anonimat-. No només és diabètica i té hipertensió, sinó que el risc encara creixia més perquè, en ser especialista d'anglès, la feina l'obligava a haver d'entrar en sis aules diferents (sis grups bombolla). Després de respondre un qüestionari i les preguntes d'un metge, va rebre un informe en què se li comunicava que tenia un nivell 3 de risc i un nivell 4 de vulnerabilitat i que, per tant, el centre havia d'adaptar el seu lloc de treball a la seva situació.

En posar-se en contacte amb la direcció de l'escola, va veure que seria difícil trobar la manera d'encaixar en els plans, perquè els centres s'estan organitzant per (almenys) començar el curs de manera 100% presencial. L'endemà va rebre el comunicat que li donava la incapacitat temporal. "Jo podria fer de mestra des de casa, connectant-me amb els alumnes de risc que tampoc podran anar a l'escola, però això ni s'ha estudiat ni està sobre la taula", lamenta. Per això no entén qui són els 900 professionals que han pogut adaptar la seva feina i la seva situació sanitària: "No conec ningú a qui li hagin adaptat la feina", assegura.

Ara està esperant que les administracions es posin d'acord per acabar de tramitar-li la baixa -hi ha un embolic burocràtic entre l'assegurança i la seguretat social-, i assegura que almenys hi ha 20 docents més en aquesta situació i un centenar més encara estan esperant l'informe que els digui si poden tornar o no a l'aula.

Es contractaran més docents si fa falta

Per cobrir aquestes baixes i per enviar docents i professionals de suport als centres per afrontar aquest any tan complicat a les aules –"serà un curs de constant adaptació", ha avisat Bargalló– el departament ha contractat per ara 8.162 professionals, tot i que en un principi se'n van anunciar 8.258. "No seran les últimes. Si hi ha noves necessitats, es faran les contractacions que calgui", ha dit Bargalló, per exemple, en cas que arribin molts estudiants a mig curs o calguin noves mesures sanitàries.

En total, dilluns començaran el curs 1.587.395 alumnes a tot el sistema, públic, privat i concertat, és a dir 12.098 alumnes menys que el curs anterior: els 12.163 menys a primària i 3.954 menys a P3 no compensen els 1.454 estudiants més a ESO, els 591 a batxillerat i els 2.420 més a FP. Bargalló ha destacat el "salt endavant" que ha fet la formació professional aquest curs.

Educació diu que el més important és que tots aquests alumnes estiguin en grups estables: és a dir, que pesa més que cada alumne tingui contacte directe només amb els companys de la seva classe, no tant quants alumnes hi ha en cada aula. "Treballarem perquè a tots els llocs on sigui possible disminueixi la ràtio, però no ens obsessionarem amb la xifra, sinó en la seguretat, higiene, ventilació, estanqueïtat", ha dit Bargalló, que ha matisat que aquests grups poden ser de d'edats diferents, com passa a les escoles rurals i en molts centres que treballen amb edats barrejades.

Pilota endavant amb les extraescolars

Ara un dels maldecaps per les famílies és què passa amb les activitats extraescolars, on es poden barrejar alumnes de diverses classes i escoles. El conseller ha recordat que el departament no és el responsable directe d'aquestes activitats i ha demanat que es facin complint amb les màximes garanties sanitàries. Com es garanteix la distància de seguretat si entrenen a futbol o bàsquet o si fan teatre? Si un nen dona positiu, també s'aïllarà els seus companys d'extraescolars i els companys de classe d'aquests? Per ara són preguntes sense respostes clares, més enllà que els gestors covid de Salut tindran la decisió final.

Aquest dilluns comencen el curs els alumnes de Cantàbria, País Basc, La Rioja, País Valencià i Aragó, després que Navarra i Madrid obrissin portes el divendres per rebre els primers estudiants de manera progressiva. Aquesta setmana també tornen a l'aula els estudiants de Castella i Lleó (dia 8), Castella La Manxa (dia 9) i Galícia, Andalusia, Astúries, Extremadura i Illes Balears (dia 10).

stats