Societat 24/11/2020

Gent gran i professionals de residències, els primers a vacunar-se al gener

Illa explica el pla de vacunació del coronavirus, que tindrà tres etapes al llarg del 2021

Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
En primer terme, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa a la Moncloa

MadridProliferen projectes de vacunes i l’Estat veu la llum al final del túnel. Els anuncis en cadena de diversos projectes per trobar remei al coronavirus han accelerat la preparació del govern espanyol per poder començar a administrar vacunes a la població tan bon punt arribin les primeres dosis, amb l’objectiu que al llarg del 2021 n’hi hagi per a tothom. Pas a pas, el primer horitzó és que al mes de gener es comencin a vacunar els col·lectius de més prioritat: la gent gran en residències i centres sociosanitaris i els professionals que hi treballen. Els següents seran la resta de sanitaris i les persones dependents no institucionalitzades. “Primer sempre els més vulnerables”, ha afirmat aquest dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant l’exposició del pla en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

L’estratègia és flexible en funció del que la Unió Europea acabi autoritzant, però el que el govern espanyol ja sí que ha pogut determinar és un cert ordre a l’hora de subministrar les vacunes. En la primera etapa, compresa entre els mesos de gener i març, els col·lectius esmentats seran els beneficiats. Illa ha situat aquest grup en uns 2,5 milions de persones. En una segona fase, entre març i juny, es procurarà fer un “increment progressiu” de vacunacions a altres grups prioritaris i, en la tercera, durant el segon semestre del 2021, anar ampliant en funció de la disponibilitat de dosis.

El ministeri espera que Europa autoritzi la o les vacunes que arribaran als països membres i calcula que a Espanya n’arribaran uns 80 milions. Per tant, al llarg del 2021 es podrà vacunar tothom. El govern espanyol calcula que la UE obtindrà 140.000 milions de dosis, que han de permetre fer 800 milions d’immunitzacions, i que a Espanya n’hi pertoquen el 10%. De moment l’Estat ja ha comprat 31,5 milions d’unitats de la vacuna d’Oxford-Astra Zeneca i 20,8 de la BioN-Tech/Pfizer. La UE va signar el contracte aquest mateix mes de novembre, abans que s’anunciés una efectivitat del 95% d’aquest projecte. Espanya també ha compromès l’adquisició d’unitats de Sanofi/GSK i de J&J/Janssen, però encara s’està pendent de concretar les quantitats.

El tipus de vacuna i les quantitats queden encara a mercè de la incògnita, però mentrestant el ministeri vol deixar enllestida tota la logística perquè no hi hagi retards tan bon punt es pugui començar a vacunar. L’estratègia s’ha realitzat en col·laboració amb vuit comunitats autònomes, societats científiques, el comitè de bioètica, sociòlegs i matemàtics, entre altres especialistes, que han establert 18 grups poblacionals a partir de quatre criteris: el risc de mortalitat, l’exposició a la malaltia, l’impacte socioeconòmic i l’exposició a la transmissió. Com a tasca prèvia a l’arribada de les dosis el pla també preveu treballar per reduir al màxim els contagis i la mortalitat amb mesures de control de la mobilitat, tal com ja s’està fent ara.

Inconcreció sobre el procediment

El que requereix una especial coordinació, ha apuntat Illa, és la fase de la vacunació en si, així com el seguiment del procés. Cada projecte presenta unes característiques específiques d’emmagatzematge i distribució, motiu pel qual el fet de no conèixer amb exactitud quines s’utilitzaran i amb quines quantitats complica la concreció de la logística. “El ministeri està treballant amb les comunitats autònomes diverses alternatives de centres de vacunació, tenint en compte l’experiència de l’atenció primària. A mesura que es disposi d’informació sobre la disponibilitat de les vacunes serà necessari actualitzar els processos i establir on, qui i com es realitzarà la vacunació”, diu el text.

El que sí que s’ha establert és que les primeres dosis se subministraran amb cita prèvia per evitar el malbaratament de dosis i seguint protocols de seguretat, els quals ja s’han assajat per a la vacunació de la grip. S’elaborarà un programa específic de seguiment i vigilància comandat pel ministeri, que avaluarà l’eficàcia del procés. Totes les persones vacunades rebran informació sobre la vacuna que hauran rebut i una targeta, o similar, amb el tipus i la data de vacunació, així com la manera d’actuar en cas que es produeixi alguna reacció adversa. La comunicació és un altre dels objectius que el govern espanyol es planteja per aconseguir que tothom confiï en les vacunes contra el covid-19.

Com seran les festes de Nadal

Illa també s'ha referit durant la roda de premsa a les festes de Nadal i a com es podran celebrar. Aquest dimarts ha transcendit un esborrany que preveu que els sopars del 24 de desembre i de Cap d'Any siguin d'un màxim de sis persones, amb el toc de queda a la una de la matinada. Però el ministre de Sanitat ha assegurat que encara no hi ha "res definitiu" i que es vol treballar amb les comunitats autònomes per adoptar unes "recomanacions conjuntes" arreu de l'Estat.

stats