Societat 21/04/2016

El director del CNI: "Fem a Catalunya el mateix que a Castella-la Manxa"

Félix Sanz Roldán defineix Edward Snowden com a "deslleial" al seu país en una conferència al Cercle d'Economia

Enric Borràs
2 min
El director del CNI, Félix Sanz Roldán, a la conferència del Cercle d'Economia

BarcelonaEl general, secretari d'estat i director del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol (CNI), Félix Sanz Roldán, ha assegurat avui en una conferència al Cercle d'Economia, a Barcelona, que la institució dedicada a l'espionatge "està desplegada a tot el territori nacional" –i a 67 països més– i que, a tot arreu, el que fa és "el que ordena la directiva nacional d'Intel·ligència, ni més ni menys". Segons Sanz, "el CNI fa a Catalunya el mateix que a Castella-la Manxa". "No tots els del CNI estem a Barcelona", ha afegit més tard en broma.

Sanz ha explicat que al principi de cada any el govern espanyol de torn fa una directiva que marca les línies d'Intel·ligència per a tot l'any segons els interessos de l'executiu, i que ell comprova que cada missió que fan hi encaixi. En un to amè i didàctic el secretari d'estat ha parlat per sobre de les funcions dels 3.500 treballadors del CNI, de com fan feina –a grans trets, sense entrar en detalls–, del pressupost "adequat" de 234 milions d'euros i de com s'arriba a treballar-hi. Sanz no ha estalviat comparacions amb pel·lícules d'espies i, fins i tot, ha citat el president dels Estats Units, Barack Obama.

Les referències als Estats Units no s'han acabat aquí: el general i secretari d'estat també ha parlat de Julian Assange i Edward Snowden, els quals ha definit com a "dos deslleials" al seu país. Ha explicat, per exemple, que les proves que es fan per entrar al CNI estan pensades per evitar que hi entrin deslleials com ells. "El càncer d'un servei secret és tenir un deslleial", ha insistit. També ha comentat que hi ha un exagent del CNI complint una sentència de dotze anys i mig de presó per "alta traïció".

El director del CNI ha lloat la feina del seu personal i ha dit que han d'aguantar "molts inconvenients" perquè el secret és necessari per poder ser útils. Tot i així, assegura que els ciutadans tenen "algun dret", per transparència, de saber què fa el centre. "Volem ser transparents amb vostès, però també esperem algun reconeixement", ha deixat anar. També ha parlat del terrorisme jihadista, que ha dit que ara és una de les ocupacions principals del CNI, però ha posat en dubte que ara mateix l'Estat Islàmic estigui en disposició d'atacar tots els blancs que ha marcat en les seves publicacions propagandístiques, incloent-hi platges de la costa mediterrània.

A la conferència hi han anat personalitats com la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme i exdiputada al Congrés Anna Balletbò; l'exalcalde de Terrassa i ex primer secretari del PSC Pere Navarro, i l'exdirector general de Seguretat Ciutadana i director del Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya, Miquel Sellarès.

stats