Societat 28/01/2019

“Ens sentim agredits i violats però no ens aturaran”

El centre LGTBI de Barcelona, atacat una setmana després d’obrir

Lara Bonilla
2 min
Denuncien un atac al nou centre LGTBI de Barcelona, una setmana després d'obrir

Una setmana després de celebrar l’obertura del nou centre de recursos LGTBI al barri de Sant Antoni de Barcelona, aquesta tarda el carrer tornarà a omplir-se de gent, però aquest cop per denunciar l’atac homòfob que el centre va patir dissabte a la matinada. Segons un testimoni ocular, al voltant de les quatre un grup de persones van trencar els vidres de l’entrada principal del centre i hi van fer diverses pintades amenaçadores de contingut feixista i LGTBIfòbic amb missatges com ara “Esteu morts”.

Denuncien un atac al nou centre LGTBI de Barcelona, una setmana després d'obrir

L’Ajuntament presentarà denúncia davant la Fiscalia de Delictes d’Odi, i els fets actualment s’estan investigant. Les imatges de les càmeres de seguretat seran claus per identificar-ne els autors. Algunes de les pintades, en castellà, estan fetes amb una creu celta, un dels símbols que utilitzen sovint els moviments neonazis. També van aparèixer pintades als carrers pròxims.

Els responsables del centre admetien ahir que se senten “consternats” i “tocats” per aquest atac “de l’extrema dreta”, però asseguren que això no els aturarà en la seva lluita. “Ens sentim agredits i violats i és molt trist que el 2019 encara passi això”. “Però no ens aturaran”, va assegurar Katy Pallàs, presidenta de l’Associació de Famílies LGTBI, que va recordar que aquest nou centre és una demanda històrica i la culminació de la feina feta durant els últims 30 anys. Aquest atac homòfob va ser condemnat unànimement a les xarxes. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va parlar d’un “atac covard”. “Han de saber que no ens fan cap por, al contrari. Més que mai sentim l’orgull de ser ciutat diversa, i l’alegria d’estimar a qui volem i com volem”, va dir Colau a través d’una publicació al seu compte de Twitter.

“És un intent de fer-nos sentir por, i la condemna i el rebuig han de ser de tota la societat”, va declarar la regidora de feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez. “És una resposta reaccionària d’una minoria covarda que aprofita la nit per fer atacs d’aquest tipus en un moment en què aquestes reaccions comencen a visibilitzar-se de manera molt crua”, va afegir Pérez.

Entitats com ara l’Observatori contra l’Homofòbia també van condemnar l’atac. Per al col·lectiu, l’atac contra el centre és un “toc d’atenció” a la societat . “No abaixem la guàrdia, hem de seguir lluitant i treballant perquè coses així no passin”, va dir Pallàs. “Això ens dona més força per seguir lluitant”, va afegir Emilio Ruiz, secretari de la plataforma LGTBI de Catalunya.

Agressions homòfobes

Les entitats LGTBI consideren que hi ha “un repunt d’agressions homòfobes” i posen l’exemple de l’atac homòfob al metro fa uns dies. “El que no esperàvem és que ataquessin el centre LGTBI tan aviat, només una setmana després d’inaugurar-lo”, va lamentar Pallàs. Com a mostra de rebuig a l’atac i per evidenciar el compromís de Barcelona amb els drets de les persones LGTBI, s’ha convocat per a avui a tarda una concentració davant les portes del centre, que ahir també va rebre mostres espontànies de suport en forma de missatges en papers de colors.

stats