Salut
Societat 22/11/2019

Creix el nombre de dones ateses per agressió sexual a Barcelona

Un 31% menys de víctimes verbalitzen la intenció de denunciar els fets en els últims quatre anys

Gemma Garrido Granger
2 min
Una infermera prepara el box d'urgències on s'atenen les víctimes d'agressions sexuals a l'Hospital Clínic de Barcelona.

BarcelonaA falta de dos mesos per acabar el 2019, 336 dones i 60 homes van ser atesos després de patir una agressió sexual a l'Hospital Clínic de Barcelona, el centre sanitari de referència en l'atenció a víctimes sexuals des de fa 25 anys. Totes les agressions van ser comeses per homes i més del 85% de les agredides eren dones. Aquests gairebé 400 casos a la capital catalana demostren que les visites a urgències hospitalàries per violència sexual van a l'alça: entre el gener i el novembre s'han fet un 5,3% d'assistències més que el 2018 i s'estima que augmentaran fins a les 475 a l'acabar l'any.

Si bé aquesta tendència reflecteix que cada vegada més víctimes es consciencien de la necessitat d'adreçar-se a l'hospital després d'un episodi de violència sexual –es calcula que n'arriba una per dia–, es produeix la situació inversa pel que fa a la voluntat de denunciar els fets: únicament la meitat de les ateses (52%) verbalitzen als professionals de la salut que volen avisar el jutjat de guàrdia per interposar una denúncia.

Més dones ateses a l'hospital per agressió sexual tot i que no es denunciï.

"És una dada que ens ha de preocupar: en els últims quatre anys ha caigut un 31% la intenció de denunciar", adverteix la coordinadora d'urgències del torn de nit del Clínic, Teresa Echeverría, que atribueix aquesta dissuasió a la repercussió mediàtica de casos com els de la Manada.

"El qüestionament social i judicial que reben les víctimes fa que no se sentin amb cor d'engegar el procés, les avergonyeix o simplement no poden fer front a la despesa econòmica de portar el cas als tribunals", afegeix la infermera. La por, sumada al fet que la meitat de les ateses són estrangeres –estudiants o turistes–, comporta que no es denunciï.

No hi ha un perfil de víctima d'agressió sexual, tret que pràcticament en 9 de cada 10 casos les agredides són dones: ni l'edat, ni el lloc on succeeixen els fets o si era en cap de setmana o de nit aporten informació per establir un patró.

"Hi arriben víctimes cada dia, moltes perquè han necessitat reflexionar més abans de fer el pas", apunta Echeverría. Amb tot, la meitat de les ateses (55%) aquest any pel servei d'urgències del Clínic eren menors de 25 anys. Per primera vegada, l'hospital ha registrat també 16 violacions a menors d'edat, un 5% del total de les atencions.

Pel que fa a les violacions en grup, un 3% de les dones van ser agredides per almenys dos homes; quan ells són les víctimes, la xifra d'atesos per agressió grupal augmenta fins al 16%. "La noia més jove tenia 16 anys, i la més gran, 83", especifiquen des del Clínic.

El 68% de les víctimes d'agressió sexual no coneixien de res l'agressor i la meitat de les violacions es van cometre en un domicili, no necessàriament el de la víctima. El 28% es van produir a la via pública i el 9% en locals d'oci nocturn o recreatiu com discoteques.

stats