Societat 19/11/2014

Dos espeleòlegs troben una granada de la Guerra Civil al parc Güell

Els artificiers dels Mossos d'Esquadra es fan càrrec d'un explosiu que apareix "ben conservat" i amb la coloració "intacta"

Acn
2 min

BarcelonaDos espeleòlegs d'una colla del barri de Sants de Barcelona van descobrir dilluns al vespre una granada de la Guerra Civil al parc Güell, segons ha pogut saber l'ACN. Estava amagada en un forat d'una galeria del recinte poc transitada pels visitants. És una granda 'breda' del model '35 o 40' que s'ha recuperat "molt ben conservada" i amb la coloració vermella pràcticament intacta tot i els anys que fa que el seu propietari va abandonar-la allà. Possiblement un soldat del bàndol nacional durant un enfrontament quan aquesta era encara una zona de bosc poc poblada.

El sergent Abel Gimeno dels Mossos d'Esquadra ha explicat que es tracta d'un explosiu de poca càrrega i d'un radi d'acció baix. Els espeleòlegs, que es trobaven dins una galeria del parc Güell, van trobar un objecte estrany. "No sabien què era" i van col·locar-lo al costat d'unes pedres abans de trucar als Mossos d'Esquadra, explica el sergent Abel Gimeno, cap del dispositiu muntat per desactivar-lo. "Van fer bé", subratlla el policia.

Els Mossos van desplegar una àrea de seguretat i van avisar als Tedax, el grup d'artificiers, que es va endur l'explosiu. Es tracta d'una granada 'breda', de fabricació italiana. El sergent detalla que és una bomba que es va fer servir durant la Guerra Civil, especialment per soldats del bàndol nacional.

La granada, sorprenentment, manté la coloració vermella pràcticament intacta. Això, aventura Gimeno, possiblement es degui al fet que oculta sota terra s'ha conservat molt millor.

L'aparició d'una granada de la Guerra Civil és una troballa habitual en zones rurals de Catalunya que han estat escenari d'alguna batalla. Però és més infreqüent que això passi en zones urbanes de Barcelona. Aquesta galeria del parc Güell, però, és una part del recinte poc transitada pels visitants i, a banda, cal recordar que anys enrere, mentre durava el conflicte, aquesta àrea era de massa forestal i estava poc poblada.

stats