Societat 20/10/2011

Condemnen a dos anys dos agents de la Guàrdia Urbana per torturar un detingut

La sentència els condemna a dos anys i tres mesos de presó per sotmetre Yuri Sarran a "actes vexatoris i humiliants" l'any 2006

Efe
2 min

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat a dos anys i tres mesos de presó dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona per torturar un jove que els havia agredit en una discoteca i al qual, una vegada van portar a la comissaria, van copejar i van cremar amb un cigarret. També li van refregar la cara amb una baieta de fregar.

La sentència condemna els dos agents, Víctor Bayona i Bakari Samyang, a dos anys i tres mesos de presó per un delicte de tortures greu, com demanava la Fiscalia. Això significa que accepta els arguments del jove agredit, Yuri Sarran, fill del cònsol de Trinitat i Tobago a Noruega.

Segons la sentència, Sarran, per protegir una amiga seva, va agredir l'agent Víctor Bayona i altres policies, que estaven fora de servei. Els fets van tenir lloc a la discoteca Bikini de Barcelona l'any 2006.

El jove va ser detingut i, posteriorment, torturat pels dos agents condemnats, que el van sotmetre a "actes vexatoris i humiliants", ja que el van agredir físicament diverses vegades, tant al furgó policial com a les dependències policials. Allí, les agressions van ser encara més dures, el van copejar repetidament a la cara, li van clavar puntades de peu, el van cremar amb un cigarret encès, li van refregar la cara amb una baieta de fregar i van simular que utilitzarien una pistola per fer un joc contra ell.

Tortures

Segons el tribunal, aquests actes de vexació i humiliació han de ser qualificats com a tortures greus perquè "no van ser un fet aïllat en el temps, sinó que van tenir una extensió temporal d'entitat i es van realitzar fora de l'observació de particulars que poguessin denunciar els fets".

A més, la sentència remarca que les tortures sofertes pel detingut es van produir a la comissaria, un espai que "hauria de significar més protecció per a la persona del detingut i la salvaguarda dels seus drets fonamentals". En aquella ocasió, però, "va esdevenir desgraciadament un lloc de desprotecció".

4 agents exculpats

Es dóna el cas que la fiscalia acusava un total de sis agents. Finalment, només n'han sigut condemnats dos perquè van ser els únics als quals Yuri Sarran va poder identificar durant el judici oral: Víctor Bayona, perquè va ser a qui el va agredir en la discoteca, i Bakari Samyang, a qui va reconèixer perquè és negre.

A la sentència se subratlla, a més, que els agents, en un intent d'autoencobriment, van crear una imputació falsa contra Yuri Sarran, per un delicte contra la salut pública, ja que van sostenir que els va oferir droga en la discoteca i els va agredir quan es van identificar com a agents.

Condemna per a tots

Per tot això, la sentència condemna els dos agents a dos anys i tres mesos de presó, a una inhabilitació absoluta de vuit anys i tres mesos, a una multa de 210 euros i a indemnitzar Yuri Sarran amb 15.000 euros, dels quals es declara responsable civil subsidiari l'Ajuntament de Barcelona.

Paral·lelament, la sentència també condemna Yuri Sarran a vuit mesos de presó per un delicte de lesions i dues faltes de lesions per les seves agressions als agents a la discoteca i el condemna també a pagar una indemnització de 2.400 euros a Baiona i de 300 euros a dos agents més que van ser acusats però que finalment han quedat absolts.

stats