Societat 26/07/2013

Les multes per alcoholèmia costaran el doble

El projecte de llei aprovat aquest divendres pel govern espanyol també preveu el possible augment del límit de velocitat i l'obligació del casc per a ciclistes menors

Europa Press
2 min

MadridEl govern espanyol prepara canvis en matèria de trànsit que enduriran les sancions per als conductors infractors i que també afectaran ciclistes i vianants. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha presentat les novetats més destacades que contempla el projecte de la nova llei de trànsit, que el consell de ministres ha aprovat aquest divendres i que entrarà en vigor, previsiblement, a principis del 2014. Una de les mesures més visibles serà l'obligatorietat de dur casc per als ciclistes menors d'edat que circulin per la ciutat; ara ja és obligatori en vies interurbanes.

Tolerància zero amb l'alcoholèmia, les drogues i els detectors de radars

El ministre ha explicat que es duplicarà l'import de les multes per alcoholèmia, que passen de 500 a 1.000 euros. El text contempla "tolerància zero" contra la conducció sota els efectes de les drogues: les sancions podrien arribar també als 1.000 euros. Els vianants també s'hauran de sotmetre als controls antidroga si cometen infraccions; actualment només ho han de fer si estan involucrats en algun accident.

La nova llei també prohibirà els detectors de radar, amb sancions de 200 euros i retirada de 3 punts del permís de conduir. El ministre ha destacat que "es útil i convenient per a la seguretat vial tornar a la situació anterior" al 2009, quan van ser autoritzats aquests dispositius.

Augment del límit de velocitat fins a 130 km/h

El text deixarà preparat un annex que inclourà el futur reglament amb els nous límits de velocitat. La pretensió de la direcció general de Trànsit és augmentar el límit fins als 130 quilòmetres per hora en determinats trams, i segons les condicions, d'autovies i autopistes.

Conferència sectorial

El projecte de llei preveu la creació d'una conferència sectorial de trànsit i seguretat vial, que reunirà el ministeri de l'Interior i les comunitats autònomes que tenen transferides les competències en aquesta matèria, com Catalunya i el País Basc.

Menys morts a les carreteres

Les víctimes d'accidents de trànsit han celebrat les mesures anunciades pel ministre de l'Interior. En un comunicat, l'Associació Estatal de Víctimes ha destacat que l'enduriment de les sancions és un nou pas cap al 0,0 d'alcohol i drogues.

En relació amb el casc, reclamen que l'obligació sigui també per als adults, i sobre l'augment del límit de velocitat han assenyalat que, en cas d'aprovar-se, caldrà endurir les sancions contra els conductors que l'excedeixin.

Fernández Díaz ha celebrat la reducció del 19% dels morts en accident de trànsit en comparació amb el mateix període del 2012, any en què es va tornar a les xifres de mortalitat del 1960.

stats