Societat 20/11/2014

Repatriada una metgessa navarresa des de Mali per un possible cas d'Ebola

És cooperant de Metges Sense Fronteres i serà ingressada al Carlos III. S'ha punxat amb l'agulla d'una injecció d'un pacient amb el virus

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Dues ambulàncies arribant a l’Hospital Carlos III de Madrid, un dels centres de referència a l’Estat per tractar l’Ebola.

MadridMadrid es prepara per rebre un possible nou cas d'Ebola. Està previst que aquest matinada un avió noliejat per Metges Sense Fronteres repatriï una de les seves cooperants a Mali per un possible cas d'Ebola. Es tracta d'una metgessa navarresa considerada un contacte d'alt risc perquè aquesta mateixa matinada de dijous s'ha punxat amb l'agulla d'una injecció d'un pacient contagiat pel virus. Així ho ha explicat el portaveu del comitè especial per a la gestió de la crisi de l'Ebola, Fernando Simón, en una roda de premsa des de la Moncloa convocada d'urgència.

Si no hi ha cap canvi d'última hora, l'avió que trasllada la cooperant arribarà el matí de divendres a Madrid des de Bamako. A diferència dels dos missioners de l'orde de Sant Joan de Déu contagiats pel virus de l'Ebola i repatriats a l'Estat amb avions de l'exèrcit espanyol, la cooperant pot viatjar sense grans mesures de protecció, ja que fins al cap de 48 hores del possible contagi no es comencen a desenvolupar els símptomes, ha aclarit Simón.

El govern espanyol ha posat a disposició dos avions de Defensa, però Metges Sense Fronteres ha preferit utilitzar el facilitat per la seva asseguradora. També s'ha debatut a quin centre de l'estat s'ingressava la metgessa, ja que la seu de l'ONG és a Barcelona. El portaveu del comitè especial ha argumentat que, "vist que el Carlos III és l'hospital amb més experiència", s'ha decidit acollir-la en aquest centre sanitari. L'ONG té un centre de referència per a infectats a Ginebra (Suïssa), però en l'habitació especial per a infectats per Ebola hi acaba d'ingressar un metge de l'Organització Mundial de la Salut, també repatriat.

La cooperant serà tractada com un dels contactes d'alt risc que van ingressar al Carlos III després de detectar-se el contagi de Teresa Romero. Simón no ha volgut referir-se en cap moment a ella com a "pacient", perquè de moment no presenta cap símptoma.

"La probabilitat d'infecció és relativament alta"

El personal del Carlos III estarà atent a qualsevol símptoma per aïllar-la immediatament si s'escau. Simón ha admès que "la probabilitat d'infecció és relativament alta" en haver-se punxat amb una agulla infectada, tot i que no ha pogut dir un percentatge perquè "hi ha hagut molt pocs accidents al respecte".

Per al comitè especial, el més important és que s'hagi pogut traslladar quan encara no hi ha cap risc de contagi i que pugui estar controlada des del primer moment de desenvolupar la malaltia per poder rebre el millor tractament. Si realment desenvolupés el virus de l'Ebola, Simón ha matisat que es tracta d'una persona jove, "amb més probabilitats de sortir endavant".

S'ajorna la data per declarar l'Estat lliure d'Ebola

La notícia del trasllat de la cooperant capgira el calendari per declarar que l'Estat, finalment, està lliure d'Ebola, després del contagi de l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero, el primer positiu pel virus fora de l'Àfrica. Els experts comptabilitzen 42 dies des que el pacient amb Ebola ha donat negatiu en les dues proves del PCR. La data, per a Espanya, era el 2 de desembre.

stats