Societat 30/04/2019

Educació farà obres en 27 escoles i instituts per retirar més de 100 barracons

Uns 104,7 milions d'euros serviran per fer 21 noves construccions, cinc ampliacions i una rehabilitació

Laia Vicens
2 min
El 155 retarda obres en escoles i instituts

BarcelonaEl curs 2018-2019 va començar amb 1.015 mòduls prefabricats, unes construccions a les quals es va recórrer per fer front a l'evolució demogràfica dels últims anys, amb l'arribada d'immigrants, i a les retallades, que van aturar la construcció de noves escoles. Avui la Generalitat ha anunciat que des d'aquest any fins al 2023 es construiran 27 edificis escolars per poder retirar més d'un centenar dels anomenats barracons. D'aquestes 27 construccions, que costaran 104.700.000 euros, 21 són de nova construcció, 5 són grans ampliacions i una és una rehabilitació integral.

Segons ha explicat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, les noves construccions escolars acordades són les que són més urgents per les necessitats d'escolarització actuals i a mitjà termini, i es poden tirar endavant malgrat que els pressupostos estiguin prorrogats perquè els comptes són "realistes". Seran, doncs, les primeres escoles i instituts que s'aixecaran d'acord amb els nous criteris arquitectònics que el departament d'Educació està treballant i que es posaran per escrit abans d'acabar aquest curs, i que tenen a veure amb la necessitat d'aules adaptades a noves metodologies pedagògiques.

Totes aquestes obres es començaran a impulsar aquest any, amb la licitació i aprovació del projecte per part d'Infraestructures.cat, perquè són escoles que ja disposen d'un solar. I en tots els casos, també, s'acabaran de construir com a molt tard el 2023. Les obres encarregades a Infraestructures.cat són:

Obres de nova construcció dels instituts Vallcarca i La Sagrera de Barcelona, Institut Nou de l'Hospitalet a l'Hospitalet de Llobregat, Salvador Sunyer Aymeric a Salt, Els Roures a Dosrius, Les Cinc Sènies a Mataró, Miami a Mont-roig del Camp i Arraona a Sabadell.

Obres de nova construcció a les escoles 30 Passos a Barcelona, Josep Ribot i Olivas a Vilamalla, Vall-llobrega, La Serreta a Santpedor, Pla del Puig a Sant Fruitós de Bages, Ramon Perelló-Zer Guicivervi a Vilagrassa, El Roser-ZER Plaurcén al Poal, Maspujols, Teresa Godes i Domènech al Montmell, Els Ganxets a l’edifici Ciutat de Reus, Virolet a Sabadell i la Sala i Badrinas a Terrassa.

Obres d'ampliació als instituts Montserrat Colomer a Sant Esteve Sesrovires, La Riera a Badalona, Alfons Costafreda a Tàrrega, l'Institut de Guissona i el de la Creu de Saba a Olesa de Montserrat.

Obres d'ampliació a l'escola El Bruc.

Obres de consolidació estructural (rehabilitació integral) a l'Escola Montcau a Gelida.

El paquet de noves construccions forma part de la segona part del pla d'acció del Govern per garantir que es mantenen els serveis públics malgrat que els pressupostos estiguin prorrogats. Si a la primera es va aprovar un suplement de crèdit de 814 milions per pagar el sou dels funcionaris, la segona garanteix la construcció d'aquests 27 centres escolars, el desplegament del tercer tram de la renda garantida de ciutadania, o mesures del Pacte Nacional per la Indústria.

stats