El Consell Escolar proposa a Educació restringir els mòbils a l'institut i prohibir-los a l'escola

La decisió de l'òrgan consultiu ha de servir de base per dissenyar una norma que s'aplicarà el curs que ve

2 min
L'ús del telèfon mòbil a les aules ha generat certa polèmica en els últims anys.

BarcelonaEl procés consultiu que el departament d'Educació va engegar per decidir què fer amb el problema dels mòbils a les escoles i instituts ha arribat aquests dimarts a un dels seus punts culminants. El Consell Escolar de Catalunya (CEC), que és el màxim òrgan consultiu en matèria educativa, ha presentat la seva proposta de criteris per gestionar els smartphones a les aules.

Tal i com ja havia explicat l'ARA, el CEC proposa a la consellera d'Educació, Anna Simó, que restringeixi l'ús dels telèfons als instituts i que, directament, els prohibeixi a les escoles. En canvi, es planteja ser menys restrictiu en els ensenyaments postobligatoris. L'informe és el resultat d'un procés participatiu amb 25 debats, que s'han dut a terme en diversos punts del territori i escoltant les opinions de les famílies (incloent-hi també els grups de mares i pares que s'han organitzat per retardar l'edat en què els fills tenen el primer mòbil), dels docents i directors i dels mateixos alumnes.

Entre les propostes que el CEC ha traslladat al departament també es preveu prendre mesures per aconseguir que es respecti el dret d'imatge dels menors en captar imatges a les festes i celebracions tant als centres escolars com en activitats extraescolars i familiars. Tot i la regulació del mòbil, el document també conclou que cal promoure l’ús de les TIC en l’aprenentatge de l’alumnat i garantir una educació en cultura digital i bon ús del mòbil, per no negligir l’objectiu d’assolir les competències digitals que estableix l’actual currículum educatiu.

L'últim pas abans de crear una norma

L'informe del Consell Escolar és un encàrrec fet per la mateixa conselleria d'Educació i les seves conclusions han de servir perquè el departament creï un marc regulador general que estableixi els criteris d'ús del mòbil que totes les escoles i instituts de Catalunya hauran de complir a partir del curs que ve.

Un cop creat aquest marc, al mes de gener tots els centres rebran les directrius generals per part del departament sobre com regular els smartphones. Després, tindran fins a final de curs per comunicar de quina manera han decidit gestionar el mòbil tant a l'aula com al pati. Una decisió que, en principi, prendran parlant internament amb els claustres i les famílies. Tot plegat ha de servir perquè, tal com ja va avançar el departament d'Educació, "el curs 2024-2025 tots hagin regulat l'ús d'aquests aparells d'acord amb la seva comunitat educativa". En el cas que siguin centres que ja en tinguin regulat l’ús, s’adequaran al nou marc general, si ho consideren necessari.

stats