Societat Educació 30/05/2022

Educació enviarà instruccions als directors per protegir-los jurídicament

Les ordres hauran d'aclarir si els centres han d'elaborar uns nous projectes lingüístics i en quins terminis

L.V.
3 min
Una imatge d'una escola

BarcelonaEl conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va prometre "protegir" els directors de les escoles i els instituts de la sentència del 25% i la via que ha trobat per fer-ho és enviar unes instruccions directes als centres, que arribaran aquest dimarts durant el matí. De fet, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja l'hi demanava en la interlocutòria que obligava el conseller a "dictar les instruccions i establir les garanties de control" perquè tots els alumnes catalans facin un 25% de castellà en un període de quinze dies. El termini acaba aquest dimarts i el Govern ja ha anunciat que les ordres als centres seran "molt clares" i deixaran "molt poc marge de dubte".

Les instruccions hauran d'aclarir si els centres han d'elaborar uns nous plans lingüístics, amb quins criteris i quins terminis, i també serviran per conèixer com el departament se'n farà responsable davant la justícia perquè els directors quedin jurídicament protegits. El dia que es va fer pública la interlocutòria del TSJC, ara fa tres setmanes, Cambray va sortir a dir que els centres no havien de canviar res, però els directors van reclamar instruccions concretes per saber com han d'aplicar la interlocutòria. Com que aquestes instruccions pengen del decret aprovat aquest dilluns al matí, ja se sap que el que es pretén és que Educació es faci responsable dels projectes lingüístics dels 5.000 centres educatius catalans (falta veure com) i que, en cas que alguna escola o institut hagi d'adaptar-lo a la nova normativa, tingui tot el curs que ve per fer-ho.

Els directors esperen impacients aquestes ordres "precises" sobre com actuar, sobretot davant "l'ambigüitat i indefinició" del decret aprovat pel Govern. Segons ha recollit l'agència Efe, el director de l'Institut Torre del Palau de Terrassa, Evaristo González, creu que el decret "no aporta res de nou" i segueix sense donar "directrius concretes" sobre com donar compliment a la sentència judicial. Per al director de l'Escola l'Oreig de Pallejà, Joan Gamero, la nova normativa del Govern s'ha aprovat "només per eludir l'espasa de Dàmocles" de la sentència del TSJC i reclama que les instruccions siguin "més explícites" i concretin "fins a quin punt es garanteix la legalitat i l'autonomia dels centres". És el mateix que demana el director de l'Institut Pablo Picasso de Barcelona, Marc Hortal, que lamenta que el decret és "ambigu" fins al punt que no queda clar com el departament "assumeix la responsabilitat legal" dels projectes lingüístics dels centres. Des de l'Associació de Mestres Rosa Sensat també esperen ordres clares: "Esperem unes directrius per treballar en els projectes lingüístics de centre, i es tracta que no sigui paper mullat, sinó que s'apliqui dins de les escoles i que des del Govern es donin els recursos necessaris perquè es pugui dur a terme".

Les entitats contràries hi veuen desobediència

En canvi, les plataformes Escuela de Todos i Asamblea por una Escuela Bilingüe ja han advertit que si les instruccions que s'enviaran als centres no compleixen el que diu la sentència –és a dir, no obliguen explícitament a fer un 25% de castellà a tots els centres–presentaran dimecres mateix un escrit al TSJC denunciant la desobediència del conseller. Segons les entitats, el Govern no vol emetre cap resolució per fer complir el 25% i avisen que es tracta d'una desobediència "clara, frontal i explícita" i una "fractura de l'estat de dret" que ha de ser "reparada immediatament". L'AEB dona una "especial responsabilitat" al govern espanyol per fer complir el mandat dels jutges.

stats