Educació

Els EUA arriben al Saló de l'Ensenyament per primera vegada a la recerca d'estudiants catalans

Una assessoria acadèmica i el consolat americà diuen que no han parat d'atendre interessats

Gerard Mira
3 min
Ambient al pavelló 1 del Saló de l'Ensenyament

BarcelonaMarxar a estudiar a fora és una tendència cada vegada més a l'alça entre els estudiants catalans, i el Saló de l'Ensenyament d'enguany ha reflectit aquesta necessitat de l'alumnat. Per primera vegada en la trentena d'edicions del saló, l’assessoria acadèmica Education USA i el consolat general dels Estats Units a Barcelona han unit forces en l'estand Study in the USA per facilitar als joves tota la informació necessària sobre el que cal fer per estudiar a les universitats americanes, tant públiques com privades. El Saló de l'Ensenyament, que va començar dimecres, i Futura, l'esdeveniment de màsters i postgraus que ha donat el tret de sortida aquest divendres, han volgut posar especial èmfasi en la internacionalització educativa en col·laboració amb organitzacions internacionals i universitats estrangeres. "Els joves volen marxar a fora a estudiar, i per això les universitats venen a buscar alumnes en espais com el Saló", ha explicat un dels responsables de l'esdeveniment.

De la mateixa manera que estudiants de les diferents facultats i centres de formació professional catalans resolen els dubtes dels futurs alumnes, la parada nord-americana també ha comptat amb estudiants per resoldre totes les preguntes dels assistents. "Als estudiants els preocupa saber quins passos han de seguir si volen anar-se'n a fora a estudiar", ha dit l'assessora acadèmica d'Education USA a Espanya, Sandra Gómez, que ha vingut des de Madrid per resoldre dubtes als visitants. El fet que els futurs alumnes no estiguin "gens familiaritzats" amb el model educatiu americà fa que els mateixos centres "no els puguin donar resposta" del tot adequadament, ha afegit Gómez.

L'Albert és un estudiant de batxillerat que vol començar un grau d'audiovisuals l'any vinent i vol fer-ho a fora. "Sempre he volgut marxar, i aquí m'han explicat com puc fer-ho", ha comentat. El mateix passa amb la Laura, una estudiant de quart d'ESO que té molt clar que el seu futur és als Estats Units. "Fa anys que sé que me'n vull anar a fora, però necessitava que m'expliquessin com fer les sol·licituds i tots els papers. A l'escola no m'ho sabien explicar", ha afirmat. "A mi també m'han ajudat a entendre bé tot el procés", ha afegit la seva amiga Emma, que està a punt d'acabar l'educació obligatòria.

Per tal d'exemplificar millor la realitat de la universitat americana, Study in the USA ha permès als assistents visitar una facultat dels Estats Units i jugar als esports americans per excel·lència gràcies a unes ulleres de realitat virtual. El Marc, un estudiant de segon de batxillerat que assistia per primera vegada al Saló, ha explicat que "poder entrar dins del campus amb realitat virtual ho fa tot més interessant". I aquesta sensació del Marc, els membres de la parada l'han pogut corroborar tots aquests dies, segons ha explicat Gómez. "És un no parar", ha afirmat amb satisfacció una membre de l'estand. "I tothom vol jugar amb les ulleres", ha afegit.

Un assistent al Saló de l'Ensenyament provant la realitat virtual a Study in the USA.

Retorn a la normalitat

La 31a edició del Saló de l'Ensenyament ha tornat a la presencialitat després de dos anys d'aturada degut a les múltiples restriccions per la situació convulsa de coronavirus. La directora de l’esdeveniment, Laura Pararols, ha assegurat que tornar a la normalitat és tot un èxit. “Estem molt contents de poder celebrar el saló en format presencial perquè és la millor manera que els visitants puguin conèixer de primera mà tots els itineraris formatius que hi ha”. En aquesta edició, el Saló ha ampliat la seva oferta expositiva, amb més de 200 expositors i més d'un miler de propostes per orientar als estudiants. El Palau 1 i 2 de la Fira de Barcelona han acumulat llargues cues d'estudiants de secundària, batxillerat i graus formatius els diversos dies d'esdeveniment, fins al punt que s'han esgotat totes les entrades disponibles a la pàgina web.

stats