Educació
Societat Educació 13/07/2023

El Govern no subvencionarà el curs que ve els centres que segreguen per sexe a l'ESO

El TSJC aixeca les mesures cautelars que obligaven a mantenir el concert en dues escoles

ARA
2 min
Anna Simó, consellera d'Educació

Barcelona"El curs que ve cap escola de secundària que separi nens i nenes rebrà diners públics". La consellera d'Educació, Anna Simó, ha anunciat aquest dijous que el Govern deixarà de subvencionar els centres que sagreguin per sexe durant l'etapa de secundària. No és una decisió que depengui exclusivament de l'executiu, sinó que han estat dues resolucions judicials favorables les que han permès a la consellera afirmar-ho. Fa anys que la Generalitat (el 2004 va ser el primer intent) vol deixar de pagar diners a aquestes escoles. Després d'uns quants intents fallits, el 2021 el conseller Josep Gonzàlez-Cambray (predecessor de Simó) va anunciar que deixaria de subvencionar els centres que ofereixen l'etapa de secundària de cara al 2022. La gran majoria van començar a oferir escolarització mixta menys dues escoles, Viaró, de Sant Cugat del Vallès, i Camp Joliu, a l'Arboç, que ho van portar als tribunals.

Inicialment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els va donar la raó i va ordenar a la Generalitat continuar pagant els centres a l'espera d'una sentència. Durant el curs passat, doncs, el Govern va mantenir la subvenció. Però aquest abril, una sentència del Tribunal Constitucional va avalar la retirada dels concerts als centres que segreguin per sexe a tot Espanya. Amb una sentència a la mà favorable d'un estament superior al TSJC, el Govern va demanar a l'alt tribunal català que retirés les cautelars d'aquestes dues escoles. La resposta ha estat favorable a l'executiu i ha deixat via lliure a la consellera per retirar, ara sí, les subvencions.

Reclamació econòmica

Sigui com sigui, encara res és definitiu. Els dos centres afectats (el Viaró i el Camp Joliu) encara poden recórrer contra la decisió. I, a més, el TSJC encara no s'ha pronunciat sobre el fons de la qüestió. Aquest episodi, doncs, s'acabarà quan el tribunal emeti una sentència ferma (que difícilment serà d'un criteri contrari al Constitucional). La consellera Simó ja ha avisat que si la sentència definitiva del TSJC és favorable als interessos del Govern, reclamarà als dos centres que tornin els diners públics que van rebre durant tot el curs passat.

La retirada de les subvencions només afecta l'ESO. Per entendre aquesta situació cal remuntar-se al 2018, durant l'aplicació de l'article 155 del govern espanyol amb Mariano Rajoy al capdavant. Quan la Moncloa controlava l'autonomia de Catalunya, automàticament va renovar els concerts amb les escoles que segreguen per sexe. Segons fonts del departament, en l'àmbit educatiu un concert (que vindria a ser un contracte) dura el mateix període que un cicle educatiu. És a dir, quatre anys en el cas de secundària i sis en l'àmbit d'infantil i primària. Per tant, el contracte amb l'etapa de l'ESO signat el 2018 s'acabava el 2022 (l'any que Cambray va retirar les subvencions) i amb infantil i primària s'acaba d'aquí dos anys. Davant d'això, fonts d'Educació admeten que en aquest últim cicle educatiu tenen les mans lligades fins d'aquí dos cursos.

stats