Més vagues a l'escola: els sindicats convoquen aturades el 7 i el 28 de setembre

Les organitzacions anuncien un curs "ingovernable" mentre la conselleria demana "responsabilitat"

3 min
Els sindicats d'educació, en roda de premsa

BarcelonaEl curs que ve tampoc serà fàcil a les escoles. Els sindicats educatius han convocat dues jornades de vaga les primeres setmanes de curs: hi haurà aturades el dia 7 de setembre (dos dies després que tornin els nens d'infantil i primària a classe i el mateix dia que comencen els d'ESO i batxillerat) i el dia 28. El dia 5 també hi haurà concentracions als ajuntaments i la setmana del 12 i la del 23 es preveuen més mobilitzacions. L'objectiu, han dit, és tenir un inici de curs "ingovernable".

En una roda de premsa unitària, els sindicats USTEC, CCOO, Intersindical, Aspepc, UGT, CGT i USOC han criticat que el Govern "no ha volgut resoldre el conflicte". Tot i això, diuen que durant el mes de juliol hi ha marge de negociació. "Encara hi som a temps", ha dit Eli Pericas, de la USTEC. Novament, les reivindicacions se centren en reclamar que els mestres i professors facin una hora lectiva menys (i en facin 23 a primària i 18 a l'ESO cada setmana), una demanda que es va estar explorant i que finalment va embarrancar. La conselleria va proposar aplicar el canvi a primària el curs que ve i a l'ESO el següent, però els sindicats van rebutjar la proposta perquè no beneficiava tots els professionals alhora. Davant la manca d'acord, el Govern va decidir que no aplicaria tampoc la mesura a primària. Aquest dijous els portaveus han retret a la conselleria que, si realment aposten per aquesta mesura, es podria haver tirat endavant fins i tot "sense l'acord" amb els sindicats.

Davant les noves jornades de vaga, la conselleria ha rescatat aquella mateixa proposta i ha tornat a plantejar als sindicats reduir l'hora lectiva a primària el curs vinent i el següent a l'ESO i batxillerat. Segons la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, aquests professionals no podran ser considerats plantilla estructural, perquè aquesta partida ja està tancada, però "com a reforços sempre hi ha la possibilitat, fins a l'últim moment, d'incorporar dotacions de professorat". És per això que ha demanat als sindicats "diàleg" i "un gran pacte social" per planificar i organitzar aquestes mesures. "Apel·lem a la responsabilitat dels sindicats per tenir un inici de curs el més normal possible", ha dit Gomà, que ha afegit que "la comunitat educativa i sobretot els alumnes s'ho mereixen, perquè són els principals damnificats dels dos cursos de covid".

Ball de xifres

El cert és que l'anunci dels sindicats arriba només uns dies després que el Govern hagi aprovat l'ampliació de la plantilla de professionals en 2.441 dotacions. I malgrat que augmenten els mestres i professors de totes les etapes educatives, no és suficient per cobrir la reclamació de l'hora lectiva. Per assumir que els mestres passin a fer 23 hores lectives setmanals i els professors 18, caldrien 1.463 mestres i  2.009 professors, segons càlculs de la mateixa conselleria d'Educació. El que de moment s'ha aprovat són els professionals extres que es necessiten per reduir les ràtios, entre altres mesures. Es tracta de 1.112 docents des d'infantil i fins a batxillerat, 1.022 de FP, 184 dotacions d'atenció educativa i 78 per a l'escola inclusiva. Els sindicats insisteixen que de les 2.441 dotacions noves, un miler són per a FP, i que cal restar els 3.000 professionals que es perden perquè el govern espanyol no renovarà la inversió per als reforços covid a les escoles. El resultat, avisen, és que hi haurà uns 2.000 professionals menys entre primària i ESO.

Els sindicats, que durant el curs que ara s'acaba han protagonitzat nou jornades de vaga amb el detonant de l'avançament del curs escolar el setembre que ve, han avisat que l'inici del curs que ve serà "caòtic" i un "desgavell". Diuen que les classes començaran sense que els mestres hagin pogut preparar-se el curs, amb "falta de professorat" perquè encara hi ha molts professors que no tenen cap centre assignat i amb molta incertesa sobre qui organitzarà les activitats de lleure durant les tardes de setembre.

Les organitzacions esperen que les vagues del setembre recuperin el poder de convocatòria de les del març, ja que la mobilització va anar perdent força a mesura que passaven les setmanes. Els portaveus ho han atribuït al cansament del sector i al fet que era final de curs, però ara esperen que la participació sigui majoritària per pressionar el Govern perquè "reverteixi les retallades". En aquest sentit, demanen baixar les ràtios (el Govern ha començat per P3), més inversió en educació i retirar el decret de plantilles. Alhora, reclamen també tenir accés als nous currículums definitius, que encara no han rebut. "La conselleria ofereix molta propaganda i aparador, però al darrere no hi ha res", ha dit Xavier Massó, del sindicat de professors Aspepc.

stats