Preinscripció universitària 2024: com matricular-se al juliol

T'expliquem el procés i les dates assenyalades per portar a terme la matriculació en els estudis que triïs

Noelia Marquina
3 min
Estudiants en un examen de la selectivitat el juliol passat a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB.

Les proves d'accés a la universitat d'aquest 2024 es duran a terme els dies 4, 5 i 6 de juny. Els estudiants fan la selectivitat havent seleccionat de manera ordenada quins graus els agradaria fer. Aquest llistat de preferències es fa a la preinscripció, i les places s'assignen segons l'ordre de nota, és a dir: si hi ha un volum més alt de demanda que d'oferta d'un grau concret, només els que tinguin les notes més altes aconseguiran accedir a aquells estudis. Si no arriben a la nota desitjada, els estudiants poden matricular-se en una altra de les opcions del llistat de preferències.

Aquest llistat el creen els mateixos estudiants en la preinscripció universitària que es convoca entre el 4 i el 28 de juny a través del Portal d'Accés a la Universitat. Un cop dintre, els estudiants poden ordenar els graus que s'ofereixen a totes les universitats de Catalunya en funció d'on es vulguin matricular. A continuació t'expliquem com t'has de matricular al grau en la convocatòria del juny del 2024, tant si has obtingut la nota de la primera preferència com si no, i en quin moment.

Matriculació de primera assignació

El dimecres 10 de juliol es publicaran les primeres llistes d'assignació, on els estudiants poden comprovar si tenen prou nota per matricular-se a la seva primera opció, o bé a una de les altres preferències (de la segona a la vuitena). Per exemple, si no arribes a la primera opció perquè no has arribat a la nota de tall, és possible que puguis matricular-te a la segona. Les universitats acostumen a contactar amb els alumnes i els informen del termini establert de matriculació perquè no perdin la plaça al grau. De totes maneres, les dates per matricular-se a les primeres preferències són del 12 al 17 de juliol (tots dos inclosos).

Els estudiants que no han obtingut plaça en la seva primera preferència tenen dues opcions. La primera és esperar a la segona assignació de places i veure si en els estudis als quals no han pogut accedir baixa la nota de tall, perquè alguns alumnes que l'havien triada finalment no formalitzen la matrícula. La segona opció és mantenir la preferència assignada com a definitiva i fer el tràmit "Assignació definitiva", obert del 11 al 15 de juliol (tots dos inclosos), que suposa accedir a la matriculació. Si no s’aconsegueix plaça en cap de les preferències marcades, s’ha d’esperar a la segona assignació i a les reassignacions de places. 

Preinscripció: segona assignació i assignació definitiva

El 22 de juliol es publica la segona assignació. Aquí els estudiants que en la primera assignació no han aconseguit l'accés al grau desitjat o bé a cap de les preferències, tenen més oportunitats. El mateix dia i fins al 27 de juliol, s'obrirà el tràmit "Continuar en el procés d'assignació de places", per a qui encara no han assolit plaça al grau que volia. Si decideixes fer la matrícula en aquesta segona assignació, el període és del 23 al 25 de juliol (tots dos inclosos). Recorda que si no continues en el procés d'assignació de places i tampoc et matricules en aquests tres dies al grau i a la universitat de la teva preferència, perdràs la plaça.

Dates de les reassignacions de places

Si del 22 al 27 de juliol vas començar el tràmit "Continuar en el procés d'assignació de places", en les següents assignacions podràs comprovar si has entrat als graus que havies marcat com a preferits. En cadascuna de les dates assenyalades podràs continuar aquest procés, o bé matricular-te. Cal destacar que molts graus comencen el curs acadèmic al setembre. Per tant, els estudiants que es matriculin en aquestes dates comencen més tard que la resta.

 • 4 de setembre: publicació 3a assignació de places
 • 5 i 6 de setembre: matrícula 3a assignació 
 • 12 de setembre: publicació 4a assignació de places
 • 13 de setembre: matrícula 4a assignació
 • 18 de setembre: publicació 5a assignació de places
 • 19 de setembre: matrícula 5a assignació 
 • 25 de setembre: publicació 6a assignació de places
 • 26 de setembre: matrícula 6a assignació 
 • 1 d’octubre: publicació 7a assignació de places
 • 2 d’octubre: matrícula 7a assignació
 • 8 d’octubre: publicació 8a assignació de places
 • 9 d’octubre: matrícula 8a assignació
 • 15 d’octubre: publicació 9a assignació de places
 • 16 d’octubre: matrícula 9a assignació
 • 22 d’octubre: publicació 10a assignació de places
 • 23 d’octubre: matrícula 10a assignació

Recorda que els tràmits es poden fer mitjançant el portal d'Accés a la Universitat.

stats