Societat Educació 06/07/2023

Preveuen una baixada de les notes de tall d'accés a la universitat

Els resultats de la selectivitat han estat per sota dels del curs anterior, segons Unportal.cat

ARA
2 min
Ambient previ al primer exàmen de les proves de selectivitat del  2023 per la nota d'accès a la universitat, al tribunal situat a la facultat de economía de la UB, a la Diagonal de Barcelona

BarcelonaTot i que les notes de tall per accedir a les universitats catalanes no es donaran a conèixer fins a la setmana que ve, els indicadors ja marquen que aniran a la baixa respecte al curs anterior. Segons informa Unportal.cat, els estudiants que van fer la selectivitat hi van arribar amb una nota mitjana de batxillerats o cicles formatius de grau superior idèntica a la del 2022 (7,59). Però, en canvi, les notes obtingudes a les PAU (6,787) van ser lleugerament més baixes que les de l'any anterior (6,855) i això fa que la nota mitjana d’accés a la universitat (7,271) estigui ara per sota de les del curs 2022-2023 (7,293). El 2021 marca fins ara l'any rècord de notes més altes, el curs passat ja van anar enrere i ara es manté la tendència a la baixa, cosa que fa preveure un retrocés en la nota de tall. Des del 2018, la nota mitjana havia crescut de manera ininterrompuda fins a arribar al 7,323. Però la tendència ha canviat i aquest any també hi ha hagut menys estudiants amb una nota excel·lent a les PAU.

El curs passat i per primera vegada des de l'esclat de la pandèmia, la nota de tall de gairebé el 40% dels graus universitaris que ofereixen més places va ser més baixa que la del curs anterior, però, així i tot, en un 60% es va mantenir la tendència dels últims anys. És el cas de medicina, per exemple, que va pujar de nota en totes les universitats públiques amb l'única excepció de la Pompeu Fabra (UPF). En aquesta universitat, la reculada de nota es va veure en els graus d'ADE i dret i també en carreres amb menys demanda.

A la Universitat de Barcelona (UB), la nota va reduir-se per accedir al grau que ofereix més places, ADE, i també a dret i a belles arts, però es van mantenir a l'alça educació primària, farmàcia o psicologia. I a l'Autònoma (UAB) van retrocedir en nota graus com periodisme o biotecnologia. A la Universitat Politècnica (UPC), tot i que va augmentar l'exigència per accedir a estudis com els d'arquitectura o enginyeria mecànica, sí que hi va haver cert retrocés en el cas d'enginyeria en tecnologies industrials. A Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili (URV) va tenir una nota més baixa en ADE o educació infantil. A la Universitat de Lleida, van retrocedir en nota graus com el de dret o infermeria i a la de Girona va fer-se més complicat l'accés a dret o infermeria.

stats