Crida a una mobilització massiva en defensa de la immersió

Somescola prepara per al 18 de desembre una resposta a "l'intent d'agressió" al model educatiu

2 min
Representants de les entitats de Somescola, aquest dilluns en roda de premsa

BarcelonaPrimera acció de la societat civil contra la sentència del 25% de castellà a les aules. Les 54 entitats culturals i educatives catalanes que s'agrupen sota el paraigua de Somescola han convocat una gran mobilització per al pròxim 18 de desembre a l'Arc de Triomf de Barcelona en defensa de la immersió lingüística i el model d'escola en català i de rebuig a "l'atac" del Tribunal Suprem, després que la setmana passada es confirmés la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a fer el 25% de les classes en castellà. De fet, la mobilització es farà precisament davant del TSJC, que ara és qui té la pilota al seu terrat i qui hauria d'instar el Govern a complir la sentència. "Volem deixar ben clar a l'estat espanyol que el model d'escola catalana no només genera un gran consens sinó que ens mobilitza", ha afirmat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. La manifestació serà "festiva, lúdica i reivindicativa".

Feia anys que les organitzacions de Somescola –hi ha sindicats, entitats juvenils, associacions de docents i d'educatives, entre d'altres– no es reunien totes juntes, però "l'embat i l'agressió" del Suprem les ha unit de nou. "Saben què ataquen: és un model de cohesió social, de país, de vertebració de la nostra societat, un motiu d'autoestima col·lectiva", ha dit Cuixart. Les entitats han deixat clar que combatran qualsevol intent de dilapidar un dels principals consensos de país: "No ens dividiran mai per raó de llengua. Seguirem defensant amb tota la contundència que els infants a Catalunya participin en el mateix model d'escola catalana en què el català és la llengua vehicular", ha sentenciat Cuixart.

Els convocants volen que les forces polítiques del Parlament i també les institucions catalanes, com el departament d'Educació, se sentin interpel·lades i es manifestin el dia 18. Però apel·lant a la "transversalitat" del moviment, i buscant l'equilibri ideològic de tantes entitats diferents, des de Somescola no han anat més enllà i no han demanat al Govern que desobeeixi la sentència, com sí que van fer algunes entitats en concret, com Òmnium o l'ANC. A la conselleria, de moment, no faran canvis: el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va enviar una carta a tots els equips directius dient que no alterin res dels seus projectes lingüístics. Ara es preveuen dos mesos de tensa espera, perquè cap de les dues administracions implicades, els governs català i espanyol, té intenció de moure fitxa. Però quan acabi aquest termini el govern espanyol pot instar el TSJC a fer que la Generalitat compleixi la sentència. És per això que per a Somescola el dia 18 "ni comença ni acaba res" i preveu mobilitzacions periòdiques durant les pròximes setmanes.

Una "agressió" al model consensuat d'escola

Les entitats han tret l'artilleria per defensar el model d'escola en català i atacar la sentència del Suprem. "És un embat contra la pedagogia i l'ús de les llengües a l'escola", ha afirmat Pilar Gargallo, presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica (FMRPC), que ha dit que regular en percentatges l'aprenentatge no té sentit i que és una "intrusió intolerable" dels tribunals a la pedagogia. Per a les entitats, es tracta d'un "intent d'agressió" al model d'escola catalana i d'una "instrumentalització política de la llengua", han dit des de Plataforma per la Llengua, que criden a denunciar als carrers el pròxim dia 18.

Dimiteix la directora general que havia d'aplicar la sentència

La directora general de Currículum del departament d'Educació, Maite Aymerich, ha deixat el càrrec per "dedicar-se amb totes les energies" a ser líder d'ERC a Sant Vicenç dels Horts, segons un vídeo publicat a Twitter. Fonts de la conselleria han assegurat a l'ARA que la decisió és d'abans que sortís la sentència del Suprem sobre el català i, per tant, no està vinculat, malgrat que Aymerich era la responsable d'aplicar-la des de la seva direcció general. Aymerich ja va ser alcaldessa d'aquest municipi del 2015 al 2019.

stats