El Suprem tomba els projectes lingüístics de dues escoles mentre espera la decisió del TC pel 25%

El ministeri d'Educació insisteix que les sentències s'han de complir i la Generalitat veu la resolució "inaplicable" amb la nova legislació

2 min
La sentència del TC en principi no afectarà el dia a dia a les aules catalanes, però en funció de qui guanyi les eleccions del 28-A sí que hi podrien haver canvis.

BarcelonaEls tribunals continuen engreixant la llista d'escoles catalanes que hauran de modificar els seus projectes lingüístics arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obligava a aplicar el 25% de castellà a les aules. Aquesta sentència continua sent ferma, malgrat que el TSJC va haver de consultar al Tribunal Constitucional com aplicar-la després del decret i la llei aprovats pel Govern i el Parlament per salvar la immersió lingüística. Per això, mentre arriba aquest pronunciament, el Tribunal Suprem ha tombat els plans lingüístics de dues escoles públiques de Barcelona i Abrera.

L'alt tribunal rebutja el recurs de la Generalitat contra les dues sentències del TSJC per manca d'arguments. Els magistrats no entren en les dues qüestions de fons que havia plantejat el departament d'Educació: per una banda, els advocats de la Generalitat qüestionaven la "legitimitat" de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe per portar als tribunals els dos projectes lingüístics, i de l'altra asseguraven que deixar els documents en paper mullat era una decisió "greument danyosa per als interessos generals".

El Suprem retreu a la Generalitat que faci servir arguments tan superficials i assegura que no pot "projectar de manera generalitzada" els efectes d'anul·lar els projectes de dos centres sobre "tot el sistema lingüístic".

Després de conèixer el pronunciament del Suprem, fonts del ministeri d'Educació han insistit en la necessitat de respectar i fer complir totes les sentències judicials. En canvi, la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, ha afirmat a l'ACN que la resolució del Suprem és "extemporània" i ha "quedat inaplicable" perquè està superada pel decret i la nova llei. Per la seva part, la presidenta de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, Ana Losada, ha recordat en declaracions a l'agència Efe que els pronunciaments del Suprem "demostren que independentment que estiguem bloquejats pel 25%, els centres han de programar assignatures en castellà".

Proporció raonable

Les dues sentències del TSJC anul·lant els projectes lingüístics d'aquestes escoles –que daten del març del 2021– reconeixien el dret de les famílies demandants que els alumnes tinguessin accés a "un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular en una proporció raonable". Segons aquell primer pronunciament, aquesta proporció havia de ser d'un mínim d'un 25%. En canvi, els magistrats van rebutjar la possibilitat d'equiparar les dues llengües.

stats