Universitats
Societat Educació 15/05/2023

La UB, entre les 150 millors universitats del món

Totes les universitats catalanes i espanyoles estan en les 2.000 primeres posicions del rànquing CWUR

2 min
Fotografia d'arxiu d'estudiants fent les PAU a la Universitat Pompeu Fabra

BarcelonaLa Universitat de Barcelona (UB) és la millor de l'Estat segons el rànquing mundial del Center for World University Rankings (CWUR). La llista que s'elabora cada any des del 2012 situa la UB a la posició 134 del món amb una puntuació de 80,6 sobre 100. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb 79 punts, ocupa la segona posició entre les universitats espanyoles i la 190 de tot el món. El top 3 d'universitats de l'Estat el completa la Complutense de Madrid, que és la 249 a escala mundial amb 77,7 punts. D'aquesta manera, les dues universitats catalanes formen part de l'1% mundial amb més bona valoració en un rànquing que lideren la Universitat Harvard (l'única que obté un 100 sobre 100), l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i la Universitat de Stanford.

El rànquing de CWUR, que és un dels cinc més prestigiosos del món, ha classificat 20.531 universitats segons diversos criteris objectius com la qualitat de l'ensenyament i formació dels estudiants (mesurada pel nombre d'alumnes que han guanyat premis internacionals), l'ocupabilitat dels alumnes (quants són directius en grans empreses), la posició de la universitat en el rànquing de cada país, o la recerca publicada i les seves citacions. En aquest sentit, de la UB i la UAB destaca els resultats i el rendiment de la recerca i les situa, respectivament, en la posició 67 i 131 a escala mundial en aquest àmbit. En el cas de la Universitat de Barcelona també distingeix la capacitat dels alumnes per trobar feines ben posicionades: assoleix la posició 631 del rànquing que mesura aquest aspecte.

La següent universitat catalana que apareix al rànquing mundial és la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que ocupa el lloc 374 al món i el vuitè a escala estatal, seguida de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb la posició mundial 402 i la novena entre les universitats espanyoles. Tenint en compte que el rànquing qualifica més de 20.000 universitats, totes les universitats catalanes se situen entre el 8% d'universitats més ben valorades del món. A escala mundial la Universitat Rovira i Virgili (URV) ocupa el lloc 537, la Universitat de Girona (UdG) el 777, la Universitat de Lleida el 1.061, la Universitat Ramon Llull el 1.067 i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) el 1.576.

Caiguda de posicions

Tot i els bons resultats de les universitats catalanes al rànquing CWUR d'enguany, si les comparem amb l'última llista que va publicar el Center for World University Rankings durant el 2022, UB, UAB i UPC han caigut algunes posicions a escala mundial. La Universitat de Barcelona ha perdut dues posicions, l'Autònoma sis i la Politècnica onze. En canvi, però, si ens fixem en els punts totes obtenen una nota gairebé idèntica a la de l'any passat. Si ens centrem en l'ordre a escala estatal, el top 10 d'universitats espanyoles és exactament el mateix aquest any que l'anterior.

Tot i que el rànquing valora més de 20.000 universitats, només es publica la llista dels 2.000 primers. En aquest sentit, dintre d'aquesta llista, les universitats espanyoles menys valorades són la Universitat de Burgos, la Politècnica de Cartagena i la Universitat Pontifícia de Comillas, totes per sobre de la posició 1.750. A escala mundial, les últimes posicions les ocupen la Universitat Bharathidasan (Índia) i la Gebze Technical (Turquia).

stats