Elena nega una purga als Mossos: “No ho permetré mai”

El conseller d'Interior justifica els relleus per “la mirada cap on ha d’anar el cos”

3 min
En primer terme el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb els integrants de la nova cúpula dels Mossos al darrere.

BarcelonaAbans que s’anunciés la destitució del major Josep Lluís Trapero al capdavant dels Mossos d’Esquadra i la remodelació de la cúpula, ja estava previst que el conseller Joan Ignasi Elena comparegués aquest dimecres a la comissió d’Interior del Parlament. Tot i que bona part de la seva intervenció estava dedicada al cultiu i al tràfic de marihuana a Catalunya, alguns grups de l’oposició han aprofitat que es parlava d’investigació criminal per qüestionar a Elena els canvis. Vox i Cs li han preguntat pel cessament que el nou comissari en cap Josep Maria Estela va comunicar aquest dimarts a l’intendent Toni Rodríguez, que ha deixat de ser el màxim responsable de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) i que havia portat casos contra organitzacions criminals dedicades a la marihuana. Elena ha negat que el relleu sigui una purga i ha afegit: “No ho permetré mai”.

El conseller ha argumentat que l’últim any hi ha hagut tres caps diferents a investigació criminal dels Mossos. Trapero, quan el van restituir, va fer canvis als comandaments, entre els quals al capdavant de la CGIC i amb Rodríguez de subcap. Fa mig any Rodríguez va passar a ser el cap d’investigació criminal pels moviments interns per la sortida del comissari Ferran López al Barça. Abans havia fet de cap molts anys de la Divisió d’Investigació Criminal. “És normal que hi hagi canvis quan hi ha canvis a la Prefectura”, ha dit Elena. El conseller ha assegurat que un relleu com el de la Prefectura dels Mossos –la direcció operativa– o del cap d’una comissaria general “no implica un canvi d’orientació”, com tampoc ho ha de ser, segons Elena, el nomenament que es faci per ocupar la vacant.

Elena ha retret que es posi en dubte “la transparència” dels més de 2.000 mossos que treballen a investigació criminal. Pel que fa al relleu de Trapero, el diputat del PSC-Units Ramon Espadaler, que tenia previst preguntar pel pla de legislatura a Interior, ha mostrat “preocupació” per “l’afebliment” del cos i ha considerat que el canvi “projecta desconfiança”. Quan Espadaler va ser conseller d’Interior va nomenar Trapero comissari en cap. Elena li ha respost que està “segur” que els relleus que han aplicat els consellers als Mossos els han fet “pensant en l’etapa següent”. Ha justificat la substitució del major per “la mirada cap on ha d’anar el cos” i també ha defensat que els comandaments són “professionals” i “neutrals”: “Hem estat en bones mans i estem en bones mans”.

Mig milió de plantes de marihuana

Al marge de les referències dels canvis als Mossos, Elena s’ha centrat en abordar “el problema de seguretat” vinculat a la marihuana. El conseller ha admès que “per desgràcia” va creixent a tot arreu, malgrat que Catalunya “ja no és el lloc” de la península Ibèrica en què quantitativament aquest fenomen és més important. Tanmateix, aquest any s’ha assolit un nou rècord de plantes i plantacions de marihuana que els Mossos han confiscat. Fins a l’octubre han requisat més de mig milió de plantes –550.000– de 633 plantacions. El nombre de plantes és més del doble de les que es van intervenir en tot el 2020 –264.000 plantes de 393 plantacions– i en tot el 2019 –221.000 plantes de 368 plantacions–. Elena ha advertit de la violència associada a la marihuana, que aquest any ja ha sumat quatre homicidis –els tres anys anteriors havien sigut tres homicidis cada any.

stats