Continuen els canvis als Mossos: relleu a investigació criminal i nova portaveu

Cessen l’intendent Toni Rodríguez i incorporen la inspectora Montse Escudé a la cúpula

3 min
Montse Escudè, nova portaveu dels Mossos i l'intendent Toni Rodríguez

BarcelonaL’endemà de la destitució del major Josep Lluís Trapero com a cap dels Mossos d’Esquadra han continuat els canvis. El comissari en cap Josep Maria Estela ha començat a comunicar els cessaments d’alguns comandaments del cos. Un dels relleus és el màxim responsable de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) dels Mossos, l’intendent Toni Rodríguez, que feia molt temps que estava vinculat a aquesta àrea. Pel que fa a la nova Prefectura policial –la direcció operativa–, s’ha completat aquest dimarts amb la incorporació de la inspectora Montse Escudé a la cúpula com a portaveu del cos. És la primera dona que ocupa la posició de portaveu.

La destitució de Rodríguez no ha sigut l’única que s’ha anunciat en les últimes hores, segons fonts coneixedores de la situació interna. La idea és que els pròxims dies es mantingui aquest degoteig de relleus en diversos comandaments de la policia catalana, i es treballa per acabar de definir els substituts, que no es preveu que siguin imminents. Es vol que els nous noms estiguin menys vinculats amb els comandaments més habituals en la trajectòria de Trapero. Un argument que explica que Rodríguez deixi de ser la cara visible de la investigació criminal als Mossos. Amb la restitució del major, Rodríguez havia liderat la CGIC –primer com a subcap i després com a cap–. Abans havia fet de cap molts anys de la Divisió d’Investigació Criminal.

Rodríguez ha estat al capdavant dels casos que els Mossos han assumit com a policia judicial, com ara les organitzacions criminals –els últims anys centrades en el cultiu i el tràfic de marihuana–, la corrupció i el tràfic de persones. Fa dos mesos, en l’acte del Dia de les Esquadres al complex central Egara, l’intendent va assegurar que veia recuperada la confiança de la Fiscalia i la judicatura amb els Mossos, que “seguiran” les seves instruccions.

Trajectòria de proximitat

Mentre es configura l’organigrama del cos, el nucli de decisió de la nova cúpula de la policia catalana es dona per tancat. La Prefectura queda integrada per quatre comandaments i és paritària: a part d’Estela i Escudé en formen part, com es va comunicar dilluns, la intendenta Rosa Bosch i el comissari Eduard Sallent. L’aposta d’Escudé, que substituirà el comissari Joan Carles Molinero, és una declaració d’intencions de la nova direcció, perquè la trajectòria de la inspectora està centrada en la proximitat i la lluita contra la violència masclista. Té 46 anys, és llicenciada en llengua i literatura anglesa, treballa als Mossos des del 2003 i ara lidera l’àrea de proximitat, un càrrec que compaginarà amb el de portaveu. Abans també havia fet de cap del grup central d’atenció a la víctima i la seva carrera al cos és en aquesta unitat.

En una conversa amb l’ARA, Escudé defensa la feina de proximitat i seguiment dels Mossos a les persones que pateixen de violència masclista, violència sexual, odi i discriminació. Des que va entrar al cos, de seguida va tenir clar que volia dedicar-se a aquesta àrea, que defineix com “la funció bàsica de la policia”. Escudé pensa que els Mossos han de respondre a les demandes de la societat, i per això la tasca de proximitat també consisteix en donar eines a la resta de l’estructura per evitar noves víctimes, saber-les atendre i oferir “el màxim acompanyament”.

La inspectora veu “un repte” assumir el rol de portaveu, en el qual vol contribuir a “connectar” la ciutadania amb la policia. “No és un ens aliè”, diu Escudé, que també es defineix com a mare, filla i veïna i pretén fer arribar el servei públic dels Mossos.

stats