Els Mossos estrenen un canal de WhatsApp per fer consultes de violència masclista

Sàmper vol una comissaria dedicada a les dones, però quedarà pendent del nou Govern

3 min
Alfageme, Sàmper i Escudé en la roda de premsa d'aquest divendres.

BarcelonaCanvis en l’atenció dels Mossos d’Esquadra a les víctimes de violència masclista. A partir de l’1 d’abril la policia tindrà un canal de WhatsApp, el 601 00 11 22, per rebre consultes d'aquest àmbit. “No substitueix el 112”, ha deixat clar el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que ha remarcat que aquest nou canal no és per a emergències. Els missatges que s’hi enviïn els respondran agents de Barcelona “amb una formació especialitzada”, ha explicat la inspectora en cap de l’àrea de proximitat dels Mossos, Montse Escudé: “És per acostar-nos a la gent jove i informar de com funciona el procés de denúncia, donar consells d’autoprotecció i poder derivar”.

La decisió ha arribat després que l’últim any hagin caigut les denúncies per violència masclista pel confinament domiciliari del covid. “Van baixar de manera dràstica mentre augmentaven les trucades al telèfon d’atenció a dones en situació de violència masclista”, ha recordat Escudé, que ha atribuït el descens a les dificultats del confinament pel control de l’agressor, l’aïllament de la víctima i la falta d’un espai extern en què algú pugui intervenir. La psicòloga especialitzada en violència masclista Alba Alfageme, que ha assessorat Interior i els Mossos en els canvis anunciats, ha subratllat que abans de la pandèmia ja només entre el 25% i el 30% de dones denunciaven la violència masclista en l’àmbit de la parella. La xifra negra –la desconeguda per la policia– encara és més alta en la violència sexual.

Per això Sàmper ha expressat que vol modificar l’organització dels Mossos perquè tinguin una comissaria dedicada a la violència que pateixen les dones. Però canviar aquesta estructura del cos –l’actual és de fa deu anys– quedarà pendent del nou Govern. Sàmper ha avançat que la seva idea és que aquesta comissaria agafi forma amb una seu a Barcelona, que més endavant es pretén estendre al territori, on hi hagi uns agents “experts” en aquesta matèria per recollir la feina dels grups d’atenció a la víctima ja existents i generar una intel·ligència policial. Una proposta que dependrà de si el conseller continua a Interior o de qui assumeixi la cartera, malgrat que Sàmper s’ha mostrat convençut que “hi ha d’haver unanimitat” al nou Govern per aprovar-ho.

Millorar la investigació

El decàleg d’intencions del conseller també es vol traduir en altres canvis als Mossos. Escudé ha admès que cal millorar la investigació en l’entorn de la víctima per tenir testimonis que puguin explicar una situació que hagin vist, perquè la violència masclista “no és una única agressió”. La inspectora ha afegit que es treballa per oferir l’assistència gratuïta d’advocats a qualsevol víctima que pateix qualsevol mena de violència masclista, no només en l’àmbit de la parella, com obliga a fer la llei catalana que es va ampliar fa pocs mesos. Des del febrer, els grups d’atenció a la víctima de Barcelona són els que recullen les denúncies de violència domèstica i de gènere, de matrimonis forçats i mutilació genital femenina, cosa que es vol estendre a tot el país. Fora del seu horari, ho continuen fent els agents d’atenció a la ciutadania.

Els grups d’atenció a la víctima de totes les comissaries també tindran el material tecnològic necessari per poder fer el seguiment dels casos per videoconferència i no només amb trucades. Però, conscient que d’entrada qualsevol agent dels Mossos pot interactuar amb les víctimes, Escudé ha reconegut que s’ha de fer una formació a tots els nivells: “No ens serveix de res tenir un grup especialitzat si som els únics que ho treballem. La intervenció ha de ser integral”. La inspectora ha explicat que malgrat que les dades d’Interior i els Mossos només recullen les morts per violència masclista en l’àmbit de la parella –l’any passat en van ser nou, però si es compten tots els feminicidis les víctimes s’eleven a dotze–, la resta d’aspectes ja inclouen l’àmbit familiar, social o comunitari, la violència sexual, els matrimonis forçats i la mutilació genital.

stats