Emergència social

Desnonen una família amb dos grans dependents, un d'ells connectat a màquines, a Badalona

Albiol rectifica, busca un centre sociosanitari per a la persona discapacitada i envia a una pensió les mares amb fills desallotjades divendres passat

3 min
Sanitaris traient de casa un dels residents dependents amb una forta presència dels Mossos d'Esquadra.

BadalonaGairebé a la mateixa hora que les vuit famílies desallotjades divendres d'un edifici ruïnós del barri de la Salut de Badalona, a una altra família la feien fora del local comercial que des de fa més de dos anys ocupava a Llefià. Aquest era el quart intent de desnonar una mare i el seu fill discapacitat, que necessita estar connectat a dues màquines per respirar i viu postrat en un llit, i un altre familiar en una cadira de rodes. Malgrat tenir un informe de vulnerabilitat elaborat pels serveis socials, la família s'ha quedat al carrer aquest dilluns en compliment d'una ordre judicial que responia a la demanda del propietari del local.

"No sabem on anirem", deia un quart ocupant, mentre un lampista segellava la persiana del local per evitar que ningú hi tornés a entrar. Al desallotjament no s'ha presentat cap treballador social, i tant la mare com el fill han sortit del local en ambulància cap a l'Hospital Germans Trias i Pujol. Com a molt s'hi quedaran una o dues nits. Hores més tard, la regidora de Protecció a les Persones, Rosa del Amo, ha assegurat durant el ple municipal que l'Ajuntament de Badalona treballa perquè des del centre hospitalari es derivi l'home del respirador a un sociosanitari, mentre que la seva mare podria acomodar-se a Sabadell amb una altra família. Per al segon home amb cadira no hi ha ajuda prevista perquè no consta com a ocupant del local. "Són una família que no pot llogar un habitatge i tenen una situació extrema", relata el secretari de la Plataforma Sant Roc Som Badalona, Carles Sagués, que insisteix que avui dia "s'està deixant al carrer menors d'edat i persones amb discapacitat i vulnerables", malgrat que "ningú entén que pugui passar això".

La mare i el seu fill, gran discapacitat, a l'interior del local que ocupaven fins que els han fet fora a Badalona.

Durant el desnonament, un parell de dotzenes de veïns i activistes a favor de l'habitatge s'han concentrat davant del local, a tocar de la parada de metro de Sant Adrià-Artigues. "Què podem fer si cada dia una família es queda al carrer", manifestava una de les presents, descoratjada en un matí fred. Mentre els Mossos prohibien l'accés, la comitiva judicial executava l'ordre que feia fora la família, que arreplegava quatre bosses amb roba d'hivern i mantes. Aquestes pertinences han acabat al cotxe particular de Sagués, que també s'ha encarregat d'anar a serveis socials del barri de Llefià per deixar constància de la situació de desemparament. L'home amb la cadira de rodes i que no pot pujar en el vehicle perquè no està adaptat es queda a la vorera on toca el sol.

Desnonen una família amb dos grans dependents, un d'ells connectat a màquines, a Badalona

Una cinquantena de desallotjaments

Els activistes de la Plataforma estan avesats a acompanyar famílies anomenades vulnerables de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. Només el mes de novembre van aconseguir aturar els 53 desallotjaments que tenien a la seva agenda. Aquest mes de desembre, per contra, ja han vist com quedaven al carrer una vintena de persones de les vuit famílies de la Salut a qui l'alcalde badaloní, Xavier García Albiol, va titllar d'"okupes i delinqüents" sense cap prova de denúncies i amb el desmentiment de veïns de la zona, i els va denegar l'ajuda, més enllà de tres dies d'allotjament d'emergència.

El cap de setmana han estat allotjats al CUESB de Barcelona, un centre d'emergència metropolità, però aquest dilluns ja se'ls ha acabat l'estada i han hagut de sortir a primera hora del matí. Malgrat les paraules d'Albiol, finalment l'Ajuntament s'ha avingut a pagar una pensió a Santa Coloma de Gramenet fins al 9 de gener a una dona amb una gran discapacitat visual i dues mares amb menors a càrrec, una de les quals està en tractament de quimioteràpia i té marit i un altre fill de 20 anys que, com la resta d'homes residents, en principi, queden fora de l'ajuda.

Tots aquests veïns tenien contracte de lloguer fins que el propietari el va trencar perquè la finca té greus problemes estructurals, però ni això els ha salvat d'haver-se de buscar la vida. Al grup hi ha quatre menors d'edat (tres adolescents i un nen de set anys) i una dona en procés de quimioteràpia.

Sagués ha denunciat les traves que imposa l'alcaldia d'Albiol per a les famílies vulnerables amb ordre de desallotjament de casa seva i ha criticat que hagi aturat la compra de l'hostal de Pep Ventura que l'anterior equip de govern es va comprometre a comprar per cobrir les emergències socials de la ciutat.

stats