Emergència social

Entitats socials al límit: "Mai havíem estat tan malament"

La Taula del Tercer Sector denuncia que pateixen "el pitjor retard en anys en el pagament de subvencions" per part del Govern

3 min
Usuària de la Creu Roja assistida per una voluntària de la Creu Roja en una foto d'arxiu.

BarcelonaLes subvencions governamentals no arriben i les entitats socials comencen a desesperar-se. La situació és, en les seves paraules, "asfixiant", fins al punt que hi ha algunes entitats que no saben com pagaran la nòmina dels seus treballadors el pròxim mes de juny. La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que representa unes 3.000 entitats de tot Catalunya, ha denunciat aquest dijous que el pagament de les principals ajudes al sector s'està demorant tant que les entitats s'han vist obligades a avançar més de 33,6 milions d'euros –des de gener– per tirar endavant projectes d'atenció i suport i no deixar un milió i mig de persones vulnerables sense l'atenció promesa "en un moment de màxima gravetat social".

Ara com ara, segons ha explicat la Taula, el Govern encara no els ha abonat els 14,2 milions d'euros en subvencions a compte del 0,7% de l'IRPF que es marca a la casella de la declaració de la renda, quan hi ha altres executius, com el de l'Aragó, que ho van fer ja a finals d'any. Tampoc han rebut els 19,4 milions de la denominada COSPE (la subvenció principal del sector, destinada a projectes i activitats socials), cosa que ha provocat que moltes de les entitats hagin hagut de demanar pòlisses de crèdit per pagar els treballadors i afrontar les despeses dels seus projectes sense saber del cert si les activitats que desenvolupen estaran cobertes o no per les subvencions. Demanar aquests crèdits, a més, suposa en alguns casos el pagament d'interessos a la banca que s'enfilen fins al 7% i el 8%.

Tot plegat ha portat les entitats al límit. "Mai havíem estat tan malament", ha expressat la presidenta de la Taula, Francina Alsina. "Estem assumint crèdits i els interessos d'aquests crèdits i reduint l'estructura tècnica dels equips professionals just en el moment de màxima pressió assistencial pels efectes de la pandèmia", ha subratllat Alsina, que ha culpat de la situació "la lentitud burocràtica". "És una lentitud que arrosseguem des de fa anys, però amb la pandèmia s'ha agreujat. Mai hem deixat de reclamar-ho al Govern perquè ens genera enormes problemes de tresoreria, a més de molta inseguretat", ha insistit la presidenta de les entitats. "Fem un servei públic i mai hem deixat d'estar al costat de les persones, fins i tot en els moments més durs de la crisi social", ha reivindicat.

Un grup de treball que no es reuneix mai

Davant d'aquesta situació, la Taula ha explicat que va proposar al Govern la creació d’un grup de treball mixt amb el tercer sector per abordar millores en el sistema de finançament. El departament de Drets Socials, liderat per la consellera Violant Cervera, es va comprometre el novembre passat a impulsar la creació d’aquest grup, però, tot i les reiterades peticions de la Taula, cinc mesos després no s’ha convocat.

Per desencallar aquesta situació que ofega les empreses del sector social, la Taula ha fet una proposta que passa per constituir "amb celeritat" aquest grup de treball, pactar el calendari de convocatòries de subvencions, garantir-ne el pagament, revisar els tipus de projectes que poden ser finançats per les principals ajudes i assegurar la interlocució amb el tercer sector.

Per la seva banda, la conselleria ha admès que el calendari de convocatòries no estarà al dia fins al primer trimestre del 2023 i que la convocatòria de subvencions provinents de l'IRPF de l'any 2021 es va endarrerir pel canvi de Govern, l'any passat, i per la reestructuració d'algunes competències en els diferents departaments. Sobre la creació del grup de treball, fonts del Govern han assegurat a Efe que es materialitzarà "pròximament".

stats