Emergència Social

Espanya, el segon país amb més pobresa infantil de la UE

Més d'un de cada quatre nens i nenes viuen en situació de pobresa a l'Estat (i Catalunya)

ARA
2 min
L’Unicef proposa una ajuda per fill per reduir la pobresa infantil

BarcelonaUn 28% dels nens d'Espanya viuen en situació de pobresa infantil, segons un informe de l'Unicef que ha analitzat un total de 39 països de la UE i de l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), i que situa Espanya en la posició 36, només superada per Turquia i Colòmbia –que no formen part de la UE– i Romania, que és el país de la Unió amb el pitjor percentatge (29%). Aquestes xifres assenyalen que Espanya és el segon país amb més pobresa infantil de tota la UE. Segons les dades de l'Unicef, més d'un de cada quatre nens i nenes "no es poden permetre menjar carn, pollastre o peix almenys un cop cada dos dies ni fruita i verdura diàriament, viuen en cases sense una temperatura adequada, no compten amb roba, calçat o llibres adequats, o no poden participar en activitats de lleure o anar-se'n de vacances", explica Gustavo Suárez Pertierra, president d'Unicef Espanya, en una nota de premsa en què s'assenyala que hi ha col·lectius més vulnerables a patir aquesta situació, com per exemple les famílies migrants, la comunitat gitana, les persones amb discapacitat o les famílies monoparentals.

Patir aquesta situació a la infància té efectes en la vida adulta. L'informe assenyala que són nens amb menys possibilitats d'arribar a la universitat o de completar els estudis, i fins i tot impacta en l'esperança de vida, que pot arribar a ser fins a nou anys més curta.

Unicef Espanya es mostra preocupada pel ritme en què s'està reduint la taxa de pobresa infantil. De fet, entre el 2014 i 2021, Espanya només ha reduït un 4% aquest indicador, quan la mitjana dels països estudiats ha estat del 8%, el doble.

De fet, l'informe apunta que la lluita contra la pobresa infantil no té relació directa amb els nivells de renda dels països. Els que millor estan fent-hi front són Polònia i Eslovènia, amb una reducció de més del 30%, mentre que França i el Regne Unit empitjoren dràsticament (augment d'un 10,4 i un 20%, respectivament). Eslovènia, que segons l'Unicef té una taxa de pobresa infantil del 10%, té una renda per càpita molt similar a la d'Espanya, on, de fet, els ingressos per habitant són lleugerament superiors (al voltant dels 28.000 euros).

Dades similars a Catalunya

Els nens de Catalunya no estan en una situació millor. Segons les dades de l'Enquesta de Condicions de Vida de l'Idescat de l'any 2022, el 27,5% dels infants i adolescents estan en risc de pobresa. Això són 378.500 nens i nenes. En cas d'haver constat en l'informe, Catalunya estaria en la posició 35, just per davant d'Espanya, però encara molt lluny de les dades que registra el conjunt de la UE, on hi ha una taxa de pobresa infantil del 19,3%.

El 10 d'octubre la Generalitat va signar un acord comprometent-se a elaborar una estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya. Segons els terminis indicats, hauria d’estar enllestida al març. Per elaborar l'estratègia, la Generalitat ha anunciat la creació de tres òrgans específics per coordinar-ne la redacció i, després, la implementació i el seguiment.

stats