Societat 02/12/2019

L'empresa que més contamina a Espanya patrocina la Cimera del Clima

Endesa encapçala el rànquing de companyies amb més emissions de gasos d'efecte hivernacle

Sònia Sánchez
2 min
Central térmica d'Endesaa As Pontes, Galicia

BarcelonaL’elèctrica Endesa, un dels principals patrocinadors de la cimera de l’ONU a Madrid, la COP25, encapçala el rànquing d’empreses que generen més emissions de gasos d’efecte hivernacle a Espanya, amb 30 milions de tones el 2018, un 9,3% del total de les emissions espanyoles. Repsol-Petronor se situa en segon lloc, amb 10,6 milions de tones, seguida de Naturgy (9 milions), EDP (9 milions), ArcelorMittal (6 milions) i CEPSA (4,6 milions), segons l’informe Polluters 2019 de l’Observatori de Sostenibilitat.

De totes aquestes, però, la que surt primer als rànquings internacionals és ArcelorMittal, que ocupa el 40è lloc del llistat d’empreses que més emissions de CO2 generen al món, segons l’estudi encarregat per Thomson Reuters, que, al contrari d’altres rànquings d’emissors globals, té en compte tots els sectors i no només els productors de combustibles fòssils. En aquest llistat internacional, Gas Natural apareix al número 64, i Repsol, al 70, per davant d’Endesa, que hi ocupa el lloc número 80.

Segons el llistat d'aquest estudi, l’empresa que més CO2 emet al món és Coal India, seguida de la russa Gazprom, la nord-americana Exxon Mobil, l’alemanya Thyssenkrupp i la xinesa China Petroleum.

Però ara que Madrid acull la cimera per lluitar contra l'emergència climàtica les empreses espanyoles se sotmeten a escrutini, més encara quan moltes d’elles patrocinen aquesta trobada internacional, que pretén aconseguir una retallada d’emissions que porti el món a la neutralitat de carboni el 2050. Entre els principals contribuents figuren Iberdrola, Endesa-Enel, Suez, Acciona, Santander, Mapfre, BBVA, Sabadell, Talgo, Abertis, Gestamp, Indra, Iberostar, Iberia, Siemens-Gamesa, Seat i Telefónica.

L'empresa que més contamina a Espanya patrocina la Cimera del Clima

L’anàlisi de l’Observatori de Sostenibilitat espanyol, però, afirma que "Endesa és i serà el primer emissor durant molts anys [a Espanya] fins que no faci una profunda transformació dels seus mètodes de generació elèctrica, però les altres empreses del top 10 estan canviant profundament".

Entre el 2017 –any en què Endesa també va ser la principal contaminant– i el 2018, Repsol-Petronor va pujar del quart lloc al segon de la llista, mentre que Naturgy va baixar de la segona plaça a la tercera. Endesa va reduir un 9% les seves emissions entre el 2017 i el 2018, menys del que ho van fer Naturgy (un 20% menys), Ibedrola (un 18% menys) o EDP (17% menys).

L’evolució deixa veure un cert descens del global de les emissions espanyoles, un 6% en el sector industrial i un 4% en el total, cosa que indica que les elèctriques “han iniciat el camí cap a la descarbonització”, mentre que “les petrolieres han baixat molt poc i les cimenteres han pujat en emissions”. L’estudi calcula que les 10 empreses que més emeten a Espanya són responsables del 62% dels gasos d’efecte hivernacle que provenen del que s’anomena fonts fixes, és a dir, de les xemeneies de plantes industrials, i d'un 25% de les emissions totals espanyoles (que inclouen tots els sectors, no només l’industrial).

stats