Societat 09/09/2021

Entitats ecologistes celebren la paralització de l'ampliació de l'aeroport

Els organitzadors de la manifestació en contra del projecte mantenen la convocatòria

ARA
2 min
L'actual límit de l'aeroport del Prat, a Barcelona, amb la finca de la Ricarda a la dreta de la imatge.

BarcelonaLes entitats ecologistes Depana i SEO/BirdLife celebren la decisió del govern espanyol de suspendre la inversió per ampliar l'aeroport del Prat, però demanen que no s'abaixi la guàrdia "davant les pressions". En un comunicat, totes dues entitats remarquen que "cap pressió política hauria de posar en perill la conservació del delta del Llobregat" i asseguren que l'única opció per salvar l'espai protegit –i no contradir la normativa europea– és renunciar a l'ampliació. "El projecte suposaria un increment de les emissions, un impacte nefast sobre el Parc Agrari i els espais naturals del delta i atorgaria un pes al transport que no beneficia en cap cas un canvi de model ambiental i social", afegeixen.

A l'escrit, les organitzacions insisteixen que l'ampliació de l'aeroport del Prat és insostenible, i que el seu desenvolupament aguditzaria una situació desfavorable per a la conservació d'un espai natural protegit, el delta del Llobregat, amenaçat fins al punt que Europa ha llançat una alerta. "Va en contra del model de desenvolupament i de futur que han de marcar les polítiques d'aquest país", diuen. I afegeixen: "Un model que, a més de tenir cura dels recursos naturals, ha de garantir la conservació de la biodiversitat per assegurar un planeta just, segur i sa".

De la mateixa manera, els ecologistes destaquen el suport social que han rebut perquè no tirés endavant la reforma de l'aeroport. "Des que es va anunciar l'acord per a l'ampliació, l'oposició ha crescut de forma exponencial a la vegada que s’han anat engrandint les esquerdes de l'acord, fins i tot dins dels mateixos governs", apunten al comunicat. Consideren que la convocatòria de la manifestació en contra del projecte ha provocat "un terratrèmol" entre els defensors de l'ampliació, però insisteixen que és un moment delicat i "no s'ha d'abaixar la guàrdia, sobretot per les possibles pressions que puguin venir els pròxims dies".

Depana i SEO/BirdLife remarquen que "potser és el moment de deixar de volar sense rumb començant per compensar adequadament el que s'ha fet malament durant els últims 25 anys en aquest espai natural". "No podem anar en contra dels temps i retrocedir fins a mitjans del segle XX quan ens arriben fons europeus del segle XXI. És el moment d'apostar per la conservació de la biodiversitat i garantir un bon estat de salut dels recursos naturals que ens sustenten, i d'una naturalesa sana que ens permeti esmorteir l'impacte de l'activitat humana gràcies als serveis ecosistèmics que ens ofereix". A més, les organitzacions manifesten que estan atentes al desenvolupament del projecte d'ampliació de l'aeroport de Madrid-Barajas.

Manifestació el 19 de setembre

Per la seva banda, els organitzadors de la manifestació en contra del projecte, centenars d'organitzacions de l'àmbit social, veïnal, ecologista i agrari, reunides en la plataforma Zeroport, han anunciat que mantenen la convocatòria per al diumenge 19 de setembre al carrer Tarragona de Barcelona. Recorden que segueixen vigents les demandes que van presentar a principis de setembre -abans de la decisió del govern espanyol- i que consideren "urgents", entre les quals figura la paralització indefinida del projecte del Prat i de qualsevol ampliació d'infraestructures aeroportuàries. Reclamen la posada en marxa d'un pla que inclogui el tancament d'aeroports ja deficitaris abans de la pandèmia i l'eliminació de vols que tinguin alternativa per tren.

stats