Societat 01/02/2020

El Govern i Barcelona insten l'Estat a invertir en Rodalies

Entra en funcionament una nova estació de la L10 a la Zona Franca

Ara
2 min
L'alcaldessa Ada Colau i el president Quim Torra en la inauguració de la parada de la Zona Franca, de la L10 Sud

BarcelonaAprofitant l'entrada en funcionament de la nova estació de la L10 de la Zona Franca, el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han coincidit en fer una petició a l'Estat: que inverteixi més en Rodalies. "No podem esperar més", ha dit Torra, que ha reclamat un front comú de les institucions catalanes per tenir "d'una vegada per totes un servei de Rodalies com cal". Colau s'ha sumat a la proposta coincidint amb "la nova etapa de relació amb el govern espanyol". El president ha demanat a l'Estat que "compleixi la llarga llista de deutes que té, entre ells Rodalies", segons declaracions recollides per l'ACN.

No és el primer cop en els últims mesos que les dues administracions –el Govern i l'Ajuntament de Barcelona– fan aquesta reivindicació. A finals de novembre, a la comissió bilateral entre les dues institucions, es va acordar que s'havia de treballar "per aconseguir més finançament de l'Estat" en el transport públic metropolità. Torra ha lamentat que l'esforç inversor que fa la Generalitat no es correspongui amb el del govern espanyol, mentre que Colau ha qualificat d'imprescindible que l'Estat inverteixi en la xarxa de transport, sobretot de Rodalies, perquè amb l'emergència climàtica actual cal oferir alternatives a l'ús del vehicle privat.

La parada del metro de la Zona Franca, que s'ha inaugurat aquest dissabte, és de la línia 10 Sud. Situada al carrer A del polígon de la Zona Franca, al districte de Sants-Montjuïc, és la vuitena estació de la línia. La parada donarà servei a un barri fins ara "aïllat" com la Marina i els treballadors del sector. Colau ha apuntat que és una "conquesta veïnal" perquè, després que s'aturessin les obres per la crisi econòmica, al final s'ha posat en servei per la pressió del barri. Ha afegit que servirà per millorar el transport públic en una zona "mal connectada" i que l'Ajuntament va ajudar a finançar amb l'obertura de dues estacions de la línia més. Torra ha dit que, amb els nous pressupostos, el Govern destinarà una partida de més de 1.500 milions d'euros per millorar el transport públic i la mobilitat.

Via Laietana sense cotxes

A part de la nova parada de la L10, Barcelona ha estrenat aquest dissabte el primer cap de setmana sense vehicles en algunes vies principals de la ciutat. La iniciativa, que porta el nom d'Obrim Carrers, s'ha fet aquesta tarda a Gran de Gràcia i a Via Laietana. El següent cap de setmana que es tornarà a fer serà la primera setmana de març, i aleshores hi haurà dos nous talls al trànsit: al carrer Aragó i al carrer de Sants.

La Via Laietana de Barcelona sense vehicles aquesta tarda

La idea de l'Ajuntament és augmentar el nombre de vies sense vehicles durant el primer cap de setmana de cada mes fins a sumar deu carrers troncals de Barcelona, un de cada districte, abans que s'acabi l'any.

stats