ERC acusa Colau de voler aprovar l'ampliació de terrasses amb un "decretazo"

Els republicans demanen que per canviar l'ordenança es busqui el "consens" que es va aconseguir el 2017

2 min
Una de les noves terrasses en calçada al carrer Casp

BarcelonaEl portaveu del grup municipal d'ERC a Barcelona, Jordi Coronas, ha acusat aquest dilluns el govern d'Ada Colau de voler modificar l'ordenança de terrasses "de cop i volta i amb un decretazo", per permetre que bars i restaurants puguin gaudir de més espai per instal·lar taules al carrer. El regidor republicà ha recordat el gran acord de ciutat que es va poder tancar a finals del 2017 i que va permetre tancar l'anomenada guerra de les terrasses: "Teníem un consens que semblava difícil d'assolir, però tots vam fer renúncies per arribar a aquell acord. Va ser difícil, però vam aconseguir un bon acord", ha recordat. "Ara no s'estan fent les coses de la mateixa manera i sembla que es vol tirar pel dret i fer-ho ràpid", ha criticat el regidor.

El govern municipal, tal com ha publicat aquest dilluns el diari ARA, ha enviat a tots els partits polítics i als agents implicats una proposta que s'hauria d'aprovar aquest mateix setembre i que, d'entrada, preveu la regularització de totes les terrasses que, de manera temporal, es van permetre instal·lar el maig del 2020 per ajudar un sector molt colpejat per la pandèmia. En total són 3.668 llicències i representen 10.000 taules i 40.000 cadires a l'espai públic de la ciutat. "El covid ha posat els restauradors contra les cordes. Calien mesures excepcionals, però ja vam advertir que calia planificar una data final a l'excepcionalitat", ha explicat Coronas, que ha conclòs: "L'excecpionalitat no pot ser per sempre".

A més d'autoritzar d'entrada totes les noves llicències que s'han atorgat, per després mirar-les "cas per cas", segons l'Ajuntament, la principal novetat de la modificació és permetre la instal·lació definitiva de les terrasses a les calçades de la ciutat. ERC veu bé el canvi, però insisteix que les noves terrasses a la calçada "no es poden sumar a les que ja hi ha a la vorera". És a dir, defensa que els interessats haurien de renunciar a les taules de les voreres per poder instal·lar-ne a la calçada.

"Ciutat bruta i deixada"

El regidor ha comparegut aquest matí en roda de premsa per fer una valoració de com ha anat l'estiu a la ciutat. "La realitat no és agradable", ha dit. El portaveu republicà ha mostrat fins i tot fotografies de plagues de rates i d'insectes per la ciutat i ha criticat que el govern municipal "no fa el manteniment adequat de l'espai públic". "La ciutat està bruta i deixada", ha dit. També ha criticat "l'incivisme" que s'ha viscut en alguns barris de la ciutat, "no només als que tenen pressió turística", i ha lamentat "la falta de planificació de recursos".

El regidor també ha criticat que el 40% de la plantilla de la Guàrdia Urbana faci vacances al juliol i un altre 40% a l'agost, unes condicions laborals que deixen la ciutat sota mínims a l'estiu. "La Barcelona de l'any 2021 no té res a veure amb la dels anys 80, quan tothom marxava de la ciutat", ha dit. Aquest permís dels agents es va pactar fa molts anys quan la ciutat no tenia tant turisme a l'estiu i molts ciutadans marxaven, de manera que hi havia menys problemes de seguretat.

stats