Societat 21/03/2013

L'Església de Mallorca expulsa un capellà per pederàstia

És la primera vegada que es pren una decisió així a l'Estat

Efe
2 min

PalmaL'Església de Mallorca ha expulsat un rector de Can Picafort (Santa Margarida) després de considerar-lo culpable de pederàstia. Pere Barceló Rigo va fer de mossèn fins al 2011 i ara ja no podrà exercir mai més les funcions pròpies d'un sacerdot.

El bisbat de Mallorca ha pres la decisió un cop acabat el procés penal eclesiàstic obert contra el religiós. El procés s'ha tancat amb una condemna a la "pena màxima d'expulsió de l'estat clerical".

És la primera vegada que l'Església pren aquesta decisió a l'Estat. Ara haurà de ser ratificada per la Santa Seu, tot i que el condemnat encara pot apel·lar davant el Suprem Tribunal de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l'antiga Inquisició.

A Pere Barceló, que també està sent investigat per la justícia civil, se li va obrir un procediment penal canònic el 2011 arran de l'ordre de l'anterior papa, Benet XVI, que s'aclarís "qualsevol indici" de pederàstia.

El capellà havia estat denunciat davant el bisbat per una jove que va assegurar que a finals dels 90, quan encara era menor d'edat, l'havia sotmès a abusos sexuals. A aquest testimoni s'hi van sumar dues víctimes més, segons publica el 'Diario de Mallorca'.

El qui era bisbe de Mallorca quan es va produir la denúncia, Jesús Murgui (avui, titular de la diòcesi d'Oriola-Alacant), va decidir seguir les noves directrius del Papa respecte als casos de pederàstia, de manera que va obrir una investigació.

Com a resultat de les dades recollides, Murgui va ordenar l'inici d'un procés penal canònic, va apartar cautelarment Barceló del rectorat de la parròquia de Can Picafort i li "va prohibir l'exercici públic del seu ministeri", han recordat fonts eclesiàstiques.

Un cop escoltats diversos testimonis, entre els quals, els de les tres joves que acusaven el capellà d'haver abusat d'elles, el tribunal canònic ha considerat el processat culpable de "delictes contra el sisè manament amb menors" i mereixedor de la pena màxima que preveu el codi de l'Església.

En l'àmbit civil, Pere Barceló ha estat imputat per delictes de pederàstia per un jutjat d'Inca, després que les tres víctimes el denunciessin també davant la Guàrdia Civil.

La jutge que instrueix el cas ja va cridar a declarar el religiós, que va negar les acusacions.

stats