Espanya ajorna quatre setmanes més la decisió sobre la segona dosi d'AstraZeneca

La Comissió de Salut Pública acorda ampliar a 16 setmanes el ventall entre dosis i esperar l'estudi per combinar-la amb Pfizer

2 min
Vacunació amb AstraZeneca aquesta setmana a la UB.

MadridEspanya continua forçant els calendaris per decidir què fa amb les segones dosis d'AstraZeneca després de limitar-ne el subministrament als més joves de 60 anys. Hi ha un total de dos milions de persones afectades en el conjunt de l'Estat, 200.000 de les quals a Catalunya. Són membres dels col·lectius considerats essencials –personal educatiu, mossos, bombers, funcionaris de presons...– que van començar a rebre la primera dosi a principis de febrer però a qui l'alerta pels casos de trombosi va paralitzar la segona dosi.

Tot i que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en les sigles en anglès) va recomanar fa una setmana seguir amb la pauta original de la farmacèutica i administrar les dues dosis d’AstraZeneca, Espanya ha decidit dilatar al màxim els terminis per prendre una decisió. El ministeri de Sanitat i la majoria de les comunitats autònomes van acordar ahir, en el marc de la reunió de la Comissió de Salut Pública, esperar de quatre a sis setmanes més per tenir els resultats d’un estudi que està duent a terme l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII). A la pràctica, això vol dir que s’excediran les 12 setmanes que AstraZeneca recomana que passin entre la primera i la segona dosi perquè per als que van ser els primers a vacunar-se hauran passat 16 setmanes quan arribi el veredicte de Sanitat. 

El ministeri justifica l'espera perquè defensa que és necessari prendre la decisió que “garanteixi la seguretat de la vacunació tenint en compte el millor coneixement possible”. D’aquesta manera, Espanya segueix els passos d’Irlanda, que al·legant el “principi de precaució” també ha optat per esperar a tenir més informació.

Un estudi entre 600 persones

El que decantarà la decisió del ministeri de Sanitat respecte a si es posaran o no segones dosis d’AstraZeneca serà l’estudi que està duent a terme l’ISCIII per comprovar la seguretat i l’eficàcia de combinar vacunes, és a dir, administrar una segona dosi de Pfizer als més joves de 60 anys que van rebre una primera injecció d’AstraZeneca. En l’assaig clínic hi participen cinc hospitals de tot l’Estat –la Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic, a Catalunya; La Paz i el Clínic San Carlos, a Madrid, i l’Hospital Cruces, del País Basc.

Catalunya discrepa que l'ajornament es basi en un assaig clínic amb només 600 persones, ja que considera que hi ha evidències científiques suficients per posar la segona dosi, així com també optar directament pel model alemany i francès d’administrar la segona dosi de Pfizer.

Madrid també està en contra de vincular l’ajornament a l’estudi de l'ISCIII i critica sobretot que no hi hagi cap decisió després de superar les 12 setmanes entre dosis que marca la recomanació de la vacuna d’Oxford, tot i que el ministeri insisteix que es pot dilatar més i que amb una sola dosi ja està demostrat que hi ha una efectivitat en la immunització de fins a un 80%.

stats