SANITAT
Societat 03/12/2014

Espanya, declarada lliure d’Ebola

La cooperant ingressada al Carlos III no mostra símptomes i la setmana que ve podria rebre l’alta

Mario Martín Matas
3 min

BarcelonaHan hagut de passar un total de 42 dies des que els metges van comunicar oficialment que Teresa Romero havia superat l’Ebola, l’equivalent a dos períodes complerts d’incubació del virus, i el termini que marca l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per declarar un país lliure de la malaltia.

L’auxiliar d’infermeria no va rebre l’alta immediatament, però el 21 d’octubre va ser la data en què va començar el compte enrere per veure si algun dels seus contactes desenvolupava la malaltia i, com que cap ho ha fet, l’OMS va felicitar ahir Espanya “per haver aturat la transmissió del virus de l’Ebola”.

232 seguiments

El contagi de Teresa Romero va confirmar-se el 6 d’octubre. Formava part de l’equip que havia atès els dos religiosos espanyols repatriats prèviament, Miguel Pajares el 7 d’agost des de Libèria i Manuel García Viejo el 22 de setembre des de Sierra Leone. Va ser durant l’atenció del segon cas quan es va produir el contagi, presumptament mentre Romero netejava l’habitació, sense que s’hagi pogut determinar encara què és el que va fallar.

El que sí que se sap, però, és que la tardança a aïllar Romero, dies després que comencés a presentar símptomes, va obligar a fer un minuciós rastreig dels seus contactes. Se’n van identificar 87, entre els quals la metge de capçalera que la va atendre a Alcorcón, els sanitaris que la van traslladar en una ambulància que no estava habilitada i que va continuar circulant durant tota la jornada i, fins i tot, les perruqueres que l’havien depilat. Va ser tan gran l’excés de zel que les autoritats sanitàries van decidir sacrificar el gos de Romero i del seu marit, per si pogués estar infectat. Una certa psicosi es va estendre també entre el veïnat d’Alcorcón -on viu l’auxiliar d’infermeria- i 15 persones considerades contactes d’alt risc, entre les quals el marit de Romero, Javier Limón, van ser aïllades en una quarantena voluntària a l’Hospital Carlos III. Tots, fins a sumar els 87, van complir els 21 dies d’incubació sense desenvolupar la malaltia el 31 d’octubre. A més a més, es va fer el seguiment actiu dels 145 treballadors de l’hospital que havien estat en contacte amb Romero mentre estava ingressada.

Nigèria i el Senegal també van aconseguir eradicar d’Ebola a mitjans d’octubre. En el primer cas van produir-se una vintena de casos, dels quals vuit van morir. Al Senegal, només va detectar-se un contagi, que es va curar. Després d’Espanya -ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va celebrar via Twitter el que considera un “èxit” del sistema sanitari-, els següents que haurien d’alliberar-se d’aquest flagel són els Estats Units.

Cooperant ingressada

També ahir es va complir el dotzè dia des que la cooperant navarresa de Metges Sense Fronteres (MSF) va ser repatriada des de Mali, per la sospita que es pogués haver contagiat després de punxar-se amb una agulla, en un centre on també hi ha ingressats malalts d’Ebola. De moment no ha mostrat símptomes d’estar contagiada, i per això no ha sigut necessari ampliar el període de quarantena més enllà del 2 de desembre. La dona, de la qual no ha transcendit la identitat, podria rebre l’alta durant la setmana que ve, un cop es compleixin els 21 dies màxims per incubar el virus. De fet, MSF va assegurar que la cooperant es troba “bé” i, en roda de premsa a Madrid, el president de l’organització, José Antonio Bastos, va agrair el respecte a la privacitat i l’anonimat de la pacient, que es manté ingressada al Carlos III.

stats